Monta kirjastoa voitaisiin pelastaa laittamalla kirjastokortti maksulliseksi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Monta kirjastoa voitaisiin pelastaa laittamalla kirjastokortti maksulliseksi

Kirjoittajan mielestä kirjastokortista voisi periä maksun.

12.9.2019 20:58 | Päivitetty 12.9.2019 21:10

Suomalaisilla noin kahdeksalla kymmenestä on kirjastokortti. Suomalainen kirjastojärjestelmä on millä tahansa mittarilla tutkittaessa todettu maailman ehdottomiin huippuihin kuuluvaksi.

Kirjastojemme maksuttomuutta on pidetty pyhänä asiana. Sivukirjastoja ja kirjastoautopalveluja lakkautetaan jatkuvasti vedoten kuntien ja kaupunkien rahapulaan.

Ottamatta sen enempää kantaa asian moraaliseen puoleen ehdotan, että tietyn summan vuodessa, esimerkiksi 50 000 euroa, ansaitsevat kirjastoa käyttävät ihmiset maksaisivat muutaman euron vuodessa kirjastokortistaan.

Tietyin sosiaalisin kriteerein maksun voisi välttää. Jos edellä mainittu kuulostaa liian byrokraattiselta, jonkinlainen vapaaehtoinen maksukin voisi tulla kyseeseen esimerkiksi kirjastokorttia uusittaessa.

Itse olisin valmis maksamaan helposti esimerkiksi kymmenen euroa vuodessa nykyisistä kirjastopalveluista. Maksusta saatava lisäraha voitaisiin käyttää esimerkiksi sivukirjastojen ja kirjastoautojen palvelujen turvaamiseen tai vaikkapa kirjastonhoitajien surkeiden palkkojen korottamiseen.

Mihin muuhun ammattiin pitää opiskella vuosia yliopistossa ja hankkia erittäin hyvä yleissivistys päästäkseen nauttimaan parin tonnin bruttopalkasta? Maamme kirjastojärjestelmää on estettävä romahtamasta kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Kysymys on kansakunnan sivistystasosta. Sitä ei ylläpidetä tubettamalla ja niin sanottujen "mediapersoonien" takapuolia kännykästä katselemalla. Näin on juttu.

Hannu Kaalikoski

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: