EU-vaaleilla on merkitystä – yhteisellä päätöksellä mikromuovit pois ja hajoavien kestokulutustavaroiden tilalle vanhan ajan laatua - Lukijalta - Satakunnan Kansa

EU-vaaleilla on merkitystä – yhteisellä päätöksellä mikromuovit pois ja hajoavien kestokulutustavaroiden tilalle vanhan ajan laatua

Kirjoittajan muistuttaa, että EU on niin merkittävä tekijä, että kun se tekee päätöksiä esimerkiksi mikromuoveja vähentääkseen, sillä on maailmanlaajuista merkitystä.

15.5.2019 8:00

EU-vaalit lähestyvät, mutta intoa ei niihin paljoa riitä heti eduskuntavaalien jälkeen. On kuitenkin syytä hetki miettiä, mikä merkitys näillä vaaleilla on, ja miksi ja miten niissä äänestää.

EU on jo niin suuri tekijä, että sen merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta ei voi väheksyä; ei sen omien päästöjen ja päästövähennysten merkitystä, eikä sen vähempää sen neuvottelu- ja painostusvoimaa suhteessa muihin.

EU on myös niin merkittävä tekijä, että kun se tekee päätöksiä esimerkiksi mikromuoveja vähentääkseen, on sillä maailmanlaajuista merkitystä. Tuotekehityksen kautta se vaikuttaa tarjontaan ja tuotantoon maailmanlaajuisesti.

Tällä tasolla voidaan myös yrittää tosissaan vaikuttaa siihen, ettei enää tuotettaisi hajoaviksi suunniteltuja kestokulutustavaroita, vaan niin kunnollista, kestävää ja korjattavissa olevaa, kuin on järkevää nykyisen osaamisen puitteissa.

Näin ollen EU:n kautta voimme vaikuttaa merkittävästi ja myönteisesti niin Suomen, Euroopan kuin koko maailman tulevaisuuteen. Sen sijaan ei kannata tukea niitä, joiden ohjelmassa on yrittää heittää kapuloita rattaisiin ja sisältä päin heikentää EU:ta. Se aiheuttaa vain haittaa ja varsinaisessa tavoitteessaan tuskin onnistuu, ainakaan vielä pitkään aikaan.

On myös syytä muistaa, että EU-jäsenyydestä riippumatta hyvin suuri osa tärkeimmistä Suomeen vaikuttavista päätöksistä tehdään muualla kuin Suomessa; Brysselissä, Moskovassa, Washingtonissa ja Beijingissä. Haluammeko, että suomalaiset ovat siellä hattu kourassa pienen valtion, jonka kantoihin ei ole pakko kiinnittää paljoakaan huomiota, edustajina vai voimakkaan yhteisön jäseninä?

Tami Sirén

Eura

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos