Lukijalta: Harhaista otsikointia pohjoisen napa-alueiden lämpenemisestä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Harhaista otsikointia pohjoisen napa-alueiden lämpenemisestä

7.8.2019 21:41

Sekä lehtien että nettiuutisten otsikot ovat viime vuosia aikana kertoneet pohjoisen napa-alueen ilman lämpenemisestä nopeammin kuin yleensä maapallolla. Niin ei luonnollisesti tapahdu.

Oilisi oikein sanoa napa-alueen lämpenevän samaan tahtiin kuin muunkin alueen pohjoisella pallonpuoliskolla. Oikeasti suhteellinen lämpeneminen pohjoisella alueella on isompi.

Toisin sanoen yhden asteen lisäys napa-alueen kahteen asteeseen on suhteellisesti suurempi kuin saman lisääminen muun alueen kahteenkymmeneen.

Pohjoisen napajäätikön pinta-ala on pienentynyt 12 prosenttia kymmenen vuoden välein 1970-luvun lopusta lähtien. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan pohjoisen napajäätikön sulaminen hidastui kesällä 2013. Nasa kertoo, että kesä oli sinä vuonna epätavallisen kylmä Maapallon pohjoisilla leveysasteilla. Napajäätikkö kattoi suuremman alueen viime vuoden ennätyspienen koon jälkeen.

Tuona vuonna napajäätikkö oli pohjoisnavalla 5,1 miljoonan neliökilometrin kokoinen. Vuoden 2012 syyskuussa napajäätikön koko oli tähän asti alimmillaan, vain 3,4 miljoonaa neliökilometriä. Havainto osoittaa, että ilmastolla on vaihtelua myös napa-alueella.

Erittäin kummallinen tai jopa kyseenalinen on nokihiukkasten kulkeutuminen Suomesta Huippuvuorille ja pohjoiselle napajäätikölle. Noki on toki kevyttä ja se leijuu ilmassa, mutta tuhansien kilometrien kulkeutuminen jonnekin siinä määrin, jotta siitä syntyisi lämpöä sitova tumma pinnoite jäälle, tuntuu mahdottomalta. Tapahtuessaan se olisi klimatologinen ihme.

Ihmeellinen on myös väittämä, missä sanotaan maailman lopun olevan tulossa, jos hiilidioksidipitoisuuden nousulle ei tehdä mitään. Todellisuudessa ilmakehän on alkanut puhdistua hiilestä, mutta kysymys on todella laajasta asiasta, jonka muuttaminen vie mieluummin vuosikymmeniä kuin vuosia.

Eelis Pulkkinen

Raanujärvi

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos