Politiikan lähihistoriaa on sävyttänyt erilaisilla uhkakuvilla pelottelu - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Politiikan lähihistoriaa on sävyttänyt erilaisilla uhkakuvilla pelottelu – keskinäistä kinaa jatkamalla meille kaikille käy vielä ohraisesti

Kansanedustajat saavat palkkionkorotuksen.­

13.10.2019 19:51

Politiikan lähihistoriaa on sävyttänyt erilaisilla uhkakuvilla pelottelu. Valtionvelan kasvu on eittämättä sosialistien (SDP ja vasemmisto) syy: nehän käyvät alituiseen tavallisen kansalaisen kukkarolla, ja jos ei siellä, niin sitten otetaan miljarditolkulla velkaa ja hyysätään työttömiä.

Meille uskotellaan, että rahat ovat tiukassa eikä massiivisiin tulonsiirtoihin ole varaa. Mutta me unohdamme helposti, että sekä pääomien että yritysten verotusta on vuoden 1993 verouudistuksen jälkeen kevennetty miljardeilla. Nuo miljardit ovat poissa yhteisestä kassasta, jolla ylläpidetään hyvinvointivaltion palveluja (muun muassa sote) sekä investoidaan tulevaisuuteen kehittämällä koulutusta ja infraa. Veroilla ylläpidetään myös uskottavaa puolustusta.

On sanomattakin selvää että pääomien, osinkojen sekä yritysten voittojen yhä kevyemmäksi käyvä verotus lisää alijäämää, joka pitää kattaa joko veronmaksajien päänuppia korventavilla haittaveroilla, tuloverojen progressioiden nostoilla tai ottamalla ulkomaista velkaa. Tavalliset kansalaiset on usutettu toistensa kimppuun, kun samaan aikaan jossain verhojen takana sijoittajat, miljonäärit ja monikansalliset yritykset hykertelevät ja juhlivat koskemattomuuttaan.

Nyt meidän pitäisi painostaa poliitikkoja kääntämään kivet ja etsimään ne kaksi miljardia euroa rajojen sisältä. Se vaatii rohkeutta, sillä vastapuoli on mestari uhkailemaan ja lietsomaan pelkoa.

Mutta keskinäistä kinaa jatkamalla ja tätä suurta rikkaiden hyysäämistä sietämällä meille kaikille käy vielä ohraisesti. Otetaan riski, korotetaan rikkaiden ja yritysten verotusta maltillisesti ja katsotaan kuka jää ja kuka lähtee.

Kirjoittaja on Porista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?