Miksi yli 70-vuotiaista perusterveistä tuli yhdessä yössä kotiin vangittuja vanhuksia? – ennen karanteenia moni ”vanhus” eli aktiivista elämää, harrasti liikuntaa ja kävi jopa töissä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Miksi yli 70-vuotiaista perusterveistä tuli yhdessä yössä kotiin vangittuja vanhuksia? – ennen karanteenia moni ”vanhus” eli aktiivista elämää, harrasti liikuntaa ja kävi jopa töissä

Kirjoittajan mukaan monella yli 70-vuotiaalla ei ole perussairauksia, he harrastavat liikuntaa ja osa käy jopa ansiotyössä. Yhdessä yössä kaikista tuli kotiin sidottuja vanhuksia. (Arkistokuva)­

29.4. 20:30

Paljon on herännyt karanteenin tuomia kysymyksiä. Miksi meidät yli 70-vuotiaat vangitaan kotioloihin? Olemme useimmat ilman perussairauksia, liikunta harrastavia ja terveyttään vaalivia ihmisiä.

Monet yli 70-vuotiaat tekevät töitä, mutta yhdessä yössä meistä tehtiin vanhuksia, joita täytyy karttaa. Tunnen henkilön, joka ennen karanteenia teki kolmea työtä, yhdessä yössä hänestä tehtiin vanhus. Nyt pätevä ammattilainen "makaa" kotona tekemättä mitään.

Lapsenlapsiamme emme saisi tavata. Olemme hoitaneet heitä paljonkin, auttaneet vanhempiaan ja tulleet lapsenlapsillemme tärkeiksi ja rakkaiksi. Tunne on molemminpuolinen. Nyt ulkona värjötellään heidän kanssaan turvaväleillä.

Olen käyttänyt karanteenin aikana terveyteeni ja hyvinvointiini liittyviä palveluita, joita olen oikeasti tarvinnut. Kaikilla heillä on asiakasmäärät laskeneet, joutuvat tuntemaan itsensä jo lähes rikollisiksi tehdessään henkensä pitimiksi työtä.

Karanteeni on herättänyt meissä monenlaisia tunteita, jotain hyvää, mutta paljon enemmän pahaa. En usko, että karanteenia tullaan jatkossa näin edes noudattamaan.

Paljon on herännyt ajatuksia, kuolemmeko mieluummin koronaan vai tähän karanteenin aiheuttamaan helvettiin. Usko hallituksen tekojen oikeudellisuuteen on horjunut täysin. On kysymys niinkin perusasiasta kuin ihmisoikeus.

Herää kysymys, onko hallituksella mitään kosketuspintaa yli 70-vuotiaiden ihmisten elämään. On erheellistä luulla, että olemme joutilaita vanhuksia. Teemme edelleen tässä yhteiskunnassa paljon, hoidamme lapsenlapsiamme, omaisiamme, naapurin vanhuksia ja teemme monenmoista vapaaehtoistyötä. Monet tekevät myös ansiotyötä ja kaikki me maksamme veroja.

Monet alle 70-vuotiaat, joilla on vakavia sairauksia, ovat siis riskiryhmää, käyvät työssä ja liikkuvat täysin ilman rajoituksia. Mikä selitys tähän sopii? Vaikea ymmärtää.

Hallituksen pitäisi järjestää lisää testauksia, sitä ehdottavat myös lääkärikunta. Ei korona parane odottamalla eikä sillä, että meidät teljetään koteihimme määräämättömäksi ajaksi.

Marja-Leena Lind

Nakkila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?