Koronavirus ei estä asiakkaiden hyvää hoitoa ja hoivaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Koronavirus ei estä asiakkaiden hyvää hoitoa ja hoivaa – yksikään sairastunut asiakas tai hoitaja ei tahallisesti tartuta muita

Yksinäisyys voi alentaa hyvinvointia ja terveyttä merkittävästi. Kroonisesti yksinäisten elinajanodote on muita heikompi. Myös erittäin sairaiden ja hauraiden asukkaiden yksinäisyyttä voidaan lieventää hyvin suunnitelluilla toimilla. ­

13.4.2020 11:06

Arki vanhusten hoivakodeissa ja muissa asumispalveluyksiköissä on koronaviruksen vuoksi muuttunut. Siitä huolimatta asiakkaita hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla näissä olosuhteissa.

Kuten meidän kaikkien elämässä, myös hoivakodeissa sosiaalisten kontaktien määrä on nyt minimissä. Kaikki vierailut on kielletty ja tapahtumat peruttu virustartunnan estämiseksi. Yhteisiä ruokailuhetkiä ei pidetä, eivätkä juhlat, harrastetuokiot ja yhteiset hartaudet kuulu arkeen.

Myös henkilöstön suojaamiseksi tehdään kaikki voitava. Kun tutut hoitajat pukeutuivat suojamaskeihin ja näyttävät lähes tunnistamattomilta, herättää se kenen tahansa mielessä levottomuutta, erityisesti muistisairaissa ja ikääntyneissä.

Miksi näin tehdään, on olemassa painavat perusteet. Infektiolääkärin erillisellä päätöksellä asiakas voidaan määrätä karanteeniin tai eristää maksimissaan kuukaudeksi kerrallaan. Vastuulääkäri voi rajoittaa liikkumista, jos hän arvioi asiakkaan olevan vaaraksi itselleen tai muille.

Rajoittamistoimenpiteet ovat aina väliaikaisia. Niitä arvioidaan jatkuvasti ja ne puretaan heti, kun perustetta ei enää ole.

Rajoittamistoimenpiteiden käyttöön vaikuttaa merkittävästi myös suojavarausteiden käyttö. Esimerkiksi 30 asiakkaan hoivakodissa suojaimia kuluu ohjeiden mukaan käytettynä ja minimissään noin 11 000 kappaletta kuukaudessa.

Yksikään sairastunut asiakas tai hoitaja ei tahallisesti tartuta muita. Muistisairauteen liittyy usein vaeltelua ja levottomuutta, joka korostuu, kun olosuhteet muuttuvat ja esimerkiksi liikkumista rajoitetaan.

Rajoittamiselle suojataan riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita tartunnalta ja sairastumiselta.

Kaikesta huolimatta asiakkaita hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteydenpitoa läheisiin ja tuttaviin ylläpidetään nyt vaihtoehtoisin keinoin. Asiakkaat saavat hyvää ja laadukasta perushoivaa ja heidän tarpeisiinsa vastaavat koulutetut ammattihenkilöt.

Kun pandemia on ohi, uskon, että jokaisessa hoivakodissa ja muissa asumispalveluyksiköissä nautitaan taas yhteisistä juhlista läheisten, tuttavien ja tuttujen hoitajien kanssa.

Silloin juhlimme voittoa, jonka yhdessä saavutimme.

Kirjoittaja on hoivajohtaja, Hyvinvointiala HALI, Helsinki.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?