Tottelevainen ja kuuliainen Suomen kansa noudattaa aina lakeja ja säädöksiä? – Kattia kanssa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tottelevainen ja kuuliainen Suomen kansa noudattaa aina lakeja ja säädöksiä? – Kattia kanssa

Kirjoittajan mukaan suomalaisten yhteinen vastuunkanto ja tottelevaisuus on arveluttavalla tolalla, kun liikkumisen välttämiseksi tehdyistä toimista huolimatta osa on esimerkiksi lähtenyt ajelemaan ihan huvikseen Uudenmaan tarkastuspisteille ja kokeilemaan, kuinka tiesulut toimivat. Kuva lauantaiaamulta Uudeltamaalta.­

2.4. 21:28

Kuka sen sanoikaan, että suomalaiset ovat tottelevaista kansaa? Että teemme kaikki lain ja säädösten mukaisesti.

Meillä on nyt yhteinen uhka, koronaan sairastuminen, siihen voi sairastua sukupuoleen katsomatta, vakaumukseen katsomatta, säätyyn katsomatta, ikään katsomatta. Moneen kertaan todettuna, että harva meistä on elinaikanaan kokenut mitään vastaavaa.

Mutta, kun katsoo TV:stä uutisia ja lukee paikallista sanomalehteä, tulee mieleen, miten tuo sanonta vielä kohdentuu suomalaisiin.

Heti alkumetreillä joltakin lähti mopo käsistä, hamstrattiin ruokaa niin, että hyllyt kumisivat tyhjyyttään, niin ja vessapaperia (vielä ei ole auennut, miksi vessapaperia hamstrattiin).

Vaikka Suomessa on ollut erilaisia lakkoja, silloinkaan ei ole ollut pulaa elintarvikkeista. Itse käydessäni kaupassa ja ottaessani toiseksi viimeistä vehnäjauhopussia hyllyltä tuli mieleeni, että kyllä nyt koko Suomi leipoo.

Toiset lähtivät hamstraamaan lääkkeitä. Aika itsekästä ajattelua, kunhan minä vaan saan.

Käsidesi kävi kaupaksi ja loppui aika nopeasti ja mitä siitä seurasi? Kysynnän ja tarjonnan laki eli kehdattiin tällaisessa tilanteessa moninkertaistaa hintoja. Mitä jos sairaanhoitajat ja lääkäritkin, nyt kun heitä erityisesti tarvitaan, alkaisivat vaatimaan parempia palkkoja?

Sitten eteläsuomalaiset lähtivät Lappiin laskettukeskuksiin ja taas turvavälit kanssaihmisten kanssa unohtuivat, tuo muisti on niin lyhyt.

Karaokebaari lähti jatkamaan aukioloaikoja ja sehän tiedetään, että kontrollihan siinä katoaa. Ravintolat ja yökerhot olivat kehotuksista huolimatta auki viikonloppuisin.

Taas tarvittiin poliisia tekemään tarkastuksia. Missä oli yhteinen vastuunkanto?

Yrityksille on tulossa verovaroin tuettuna 5 miljardin tukipotti. Saavatko tukea siis nekin, jotka kehotuksista huolimatta toimivat vastuuttomasti?

Vakavasta tilanteesta huolimatta, toiset ovat lähteneet edelleen sooloilemaan. Valtioneuvosto on jakanut tietoa ja vetoomuksia kansalaisille. Uudenmaan liikkumisrajoitukset asetettiin voimaan, jotta tarpeetonta matkustamista rajoitetaan Uudellemaalle hyvin perustelluin syin.

Sitä ei voi millään ymmärtää, että lähdetään Uudellemaalle kokeilemaan, miten tämä tiesulku toimii. Eikö näitä jo kuuluisi sakottaa poliisin työn hankaloittamisesta?

Liikkumisrajoitusten noudattamista valvoo 24 tuntia vuorokaudessa poliisivoimat ja puolustusvoimat. He ovat siellä varmistamassa kansalaisten turvallisuutta, että saadaan koronavirus leviäminen taltutettua.

Nyt jos koskaan olisi tarvittu kansalaistottelevaisuutta.

Haastavat ajat kokoontumiselle ovat vielä edessä. Vaikka Vappujuhlat ovat peruttu, voi olla, että turvavälit saattavat ovat koetuksella voimajuoman takia, kontrolli häviää.

Koronaepidemian tuomasta pelosta ja negatiivisuudesta huolimatta on hyvääkin havaittavissa, toisissa ihmisissä herää auttamisen halu, halu aidosti auttaa tuntemattomiakin kansalaisia.

Siksi sitä jaksaa uskoa tulevaisuuteen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?