Onko oikeusvaltio kohta mennyttä? – Ei eduskunta voi olla samaan aikaan sekä tuomioistuin että lainsäädäntövallan pitäjä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Onko oikeusvaltio kohta mennyttä? – Ei eduskunta voi olla samaan aikaan sekä tuomioistuin että lainsäädäntövallan pitäjä

Kirjoittaja on huolissaan siitä, mille tielle perussuomalaisten Juha Mäenpään syyttämättä jättäminen sysää koko Suomen ja oikeusvaltion periaatteet.

29.6.2020 19:07

Eduskunnan kova oikeisto viitoitti tien seuraaville vihapuheille ja samalla Halla-ahon populistit ja rasistiset maahanmuuttajavihaajat saivat mittavan voiton.

Päätöksen jälkeen kansanedustaja on asetettu rikosoikeudellisesti erityisasemaan verrattuna tavalliseen kansalaiseen. Kuuluuko tämä oikeusvaltion periaatteisiin? Käytännössä eduskunta valvoo siis itse itseään. Rikosoikeudelliset tapaukset tulisi ratkaista aina riippumattomassa tuomioistuimessa, vallan kolmijako-opin mukaan se ei kuulu eduskunnalle.

Mäenpään äänestyksen jälkeen kansanedustajien ei tarvitse vastata tuomioistuimessa sellaisesta puheesta, jota valtakunnansyyttäjä epäilee perustuslaissa turvattua ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta loukkaavaksi. Jos näitä oikeuksia loukataan, se on vakava rikos.

Kuitenkin perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, myöskään kansanedustajien ei tulisi asettua lain yläpuolelle. Nyt Mäenpään päätös tehtiin poliittisin perustein, ei oikeudellisin.

Valtakunnansyyttäjän mukaan: ”muualla kuin valtiopäivillä esitettynä mielipiteenä tästä olisi ilman muuta noussut syyte.”

Oliko tämä populistien ensimmäinen näytös heikentää Suomen oikeusvaltioperiaatteita, pitääkö jo olla huolissaan?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: