Lisää uusia ideoita Porin talouteen – Kuuden tunnin työaika käyttöön - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lisää uusia ideoita Porin talouteen – Kuuden tunnin työaika käyttöön

Kirjoittajan mukaan julkisella sektorilla pitäisi lyhentää päivittäinen työaika kuuteen tuntiin ansiotasoa alentamatta. Se lisää työtehoa, työntekijöiden hyvinvointia ja luo uusia työpaikkoja.­

13.5.2020 21:00

Porilainen varavaltuutettu Heli Räty (kok.) kirjoitti (SK 8.5.) näkevänsä kaupungin talouden ja tulevaisuuden synkeänä sekä näkövinkkelissä lähinnä tulevia veronkorotuksia. Se mistä Räty ei kirjoittanut sanallakaan, olivat ne keinot, joita hän itse esittää tilanteen parantamiseksi.

Tärkeää on etenkin huomata, että tarvitsemme Suomessa reippaita korotuksia kuntien valtionosuuksiin. Niiden suuruus ei ole pitkään aikaan vastannut kuntien kohonneita kustannuksia.

Tähän haluaisin nähdä myös Porin kaupungin ottavan kantaa ja vaikuttavan yhdessä muiden kuntien kanssa vaatien valtionvarainministeriötä ja hallitusta huomioimaan kuntien taloudellinen ahdinko paremmin talousarviossa.

Porin kaupungin toiminnot ja palvelut tulee pohjautua kaupungin omaan tuotantoon, jolloin tuotto palautuu yhteiseen kassaan. Kuntalaiset on otettava paremmin mukaan talouden suunnitteluun ja päätöksentekoon lisäämällä lähidemokratiaa. Tämän lisäksi investointitukia tulee kohdentaa pien- ja yksinyrittäjille, jotka lisäävät tehokkaimmin kaupungin elinvoimaa.

Säästöä on inhimillisempää hakea leikkaamisen sijaan muun muassa energiatehokkuuden, tilaratkaisujen, hävikin vähentämisen ja luottamushenkilöiden palkkioiden pienentämisen kautta.

Julkisella sektorilla olisi nyt oiva paikka ryhtyä toteuttamaan päivittäisen työajan lyhentämistä kuuteen tuntiin ansiotasoa alentamatta, jolla on tutkittu olevan työn tehokkuutta ja työntekijöiden hyvinvointia selvästi lisäävä vaikutus. Samalla avautuu mahdollisuus luoda uusia työpaikkoja niihin toimintoihin, joissa lisätyövoiman tarve on suurin.

Tämä tarkoittaa tietenkin julkisen sektorin kasvattamista, mikä on etenkin oikeistolle kirosana. Kysyä sopii kuitenkin ihan kaikilta Porin valtuustoryhmiltä, että missä kohtaa alkaa näkyä veronkorotuksiin ja yksipuolisiin menoleikkauksiin perustuvan linjan positiiviset tulokset.

Niitä tuskin tulee, jos tällainen talouspolitiikka on monesti todettu epäonnistuneeksi. Siksi tarvitaankin jotain uutta eikä vanhojen ideoiden toistoa.

Jiri Mäntysalo

Kommunistinuorten puheenjohtaja Porista

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?