Pori kuppaa Satakunnan kunnat tyhjiin, eikä hae kasvua maakunnan ulkopuolelta – onkohan Porin asema pääkaupunkina ymmärretty väärin? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pori kuppaa Satakunnan kunnat tyhjiin, eikä hae kasvua maakunnan ulkopuolelta – onkohan Porin asema pääkaupunkina ymmärretty väärin?

Kirjoittajan mukaan Porin kaupungin talous ei ole kehuttavalla tolalla. Arkistokuva.­

23.10.2019 12:37

Pori on koko Satakunnan pääkaupunki. Maakunnassa ollaan huolissaan Porin imagosta: media välittää liian paljon negatiivista faktaa. Kiinnostus yritys- ja asuinpaikkana on laskenut. Koko maakunta yhdytetään samaan junaan. ”Asiantuntijat” varsinkin Timo Aron suulla lisäävät herätellen vettä myllyyn. Vai onko tilaustyötä itsenäisten kuntien vihapuheisten torppaajien kammareista?

Onkohan Porin asema pääkaupunkina ymmärretty väärin? Eikö Porin tulisi kehittää Poria itse ja imeä elinvoimaa maakunnan ulkopuolelta, eikä kalastella sitä oman maakunnan kunnilta? Taskusta toiseen, kunnes imetyt tukehtuvat. Tämä tie on jo nyt johtamassa koko maakunnan umpikujaan.

On yhdestoista hetki korjata tämä kierre. Luonnolliset vahvat Satakunnan menestystekijät on päästettävä tukitoimin valloilleen. Pori koko maakunnan veturina ja Satakuntaliitto sen edunvalvojana ovat paikallisen temppelin harjalla. Media saakoon mahdollisimman pian positiivista tietoa ja sykettä palstoilleen.

Herätys, Pori! Muu maakunta ei nykyistä elinvoiman keskittämistä pitkään kestä. Rahat loppuvat, velka kasvaa. Pori ajautuu samaan suohon.

Sote-uudistus on koko oman maakunnankin yhteinen projekti. Media osoittaa ja EU-komissio tunnustaa, että Suomen perusterveydenhoito on maailman eliittiä kuntien tuottamana. Kustannuksiltaankin. Kuntien terveyskeskukset vahvistavat maakunnan elinvoimaa ja kiinnostavuutta asua ja yrittää. Tässä hyvä perusta, jota täydentää Turun yliopistollinen keskussairaala. Päällekkäisyydet ja himmelit julistettakoon pannaan.

Eikö Porin tulisi kehittää Poria itse ja imeä elinvoimaa maakunnan ulkopuolelta, eikä kalastella sitä oman maakunnan kunnilta?

Väheksymättä itse terveydenhoitoa, on todettava, että kuntien omistama Satasairaala aikoo laajentua Porissa yli äyräiden, velkarahalla, omistajien maksettavaksi. Yhtymähallitus on suunnitellut, mutta ei vastaa kustannuksista eikä veloista.

Ryhtiä vastuulliset omistajat, siis kunnat Pori mukaan lukien! Samoin Satakuntaliitto, ettei se vaan vaikene turhaksi ja tarpeettomaksi edunvalvojaksi.

Kunnat ovat valinneet edustajansa yhtymävaltuustoon. He tietävät omien kuntiensa talousahdingon. Suuri ellei suurin ja arvaamaton kustannustekijä on erityisterveydenhoito, herättelevästi sanoen sisäänlämpiävä Satasairaala.

Budjetin ylityksineen hyväksyy yhtymävaltuusto. Kunnanvaltuusto voi vaikuttaa asiaan vain valitsemansa edustajan välityksellä. Hallitseeko edustaja asiansa ja onko hänet ohjeistettu kunnan ja kuntalaisten kokonaiseduksi? Ettei vaan toimisi kumileimasimena yhtymähallituksen ehdotuksille.

Kyseenalaistaen takapenkiltä, positiivisempaa julkisuutta odottaen.

Esko Eela

Säkylä

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?