Asuntolainan valtiontakauksen korottaminen pelastaisi maaseudun - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Jos asuntolainan valtiontakausta korotettaisiin, maaseutu pelastuisi autioitumiselta

23.2.2020 20:00

Suomi on nyt tilanteessa, jossa taajamien ja yleisesti maaseudun asuntojen arvo on puolittumassa. Kyse on todella vakavasta asiasta, kun useasti meidän ainoa omaisuus on oma asunto, ja joillakin lisäksi mökki, joiden arvot ovat myös reilusti laskeneet.

On herännyt kysymys, mitä näille käyttökelpoisille tyhjeneville kiinteistöille tehdään, joiden vakuusarvo on romahtanut? On jopa ehdotettu rakennuksen romutuspalkkiota, kuten vanhoille autoille, mutta tähän vaihtoehtoon tuskin on rahoituspohjaa näköpiirissä.

Maaseudun Tulevaisuuden teettämän tutkimuksen mukaan muuttohalukkuutta haja-asutusalueille on etenkin lapsiperheillä, kunhan peruspalvelut ovat olemassa kohtuuetäisyydellä. Kiinteistöjen edullisuus ja asumiskustannukset houkuttelevat, mutta usein ostoaikeet tyrehtyvät pankin vakuusarvolaskelmiin.

Tähän ongelmaan ratkaisuna olisi asuntolainan valtiotakauksen korottaminen nykyisestä 20 prosentista 40 prosenttiin lainasummasta. Myös vapaa-ajan asunnot voisi liittää samaan takausluokitukseen.

Rakennus itsessään kiertotalouden osana olisi tosiasia. Valtiovarainministerillä ja Suomen Pankin johtajalla olisi nyt palaverin paikka.

Hannu Korkeaoja

(kesk.), Ulvila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut