Korona voi pelottaa ja ahdistaa, mutta koitetaan tukea toisiamme – apatiaan vaipuminen ei auta ketään - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Korona voi pelottaa ja ahdistaa, mutta koitetaan tukea toisiamme – apatiaan vaipuminen ei auta ketään

Kuvituskuva.

1.4.2020 21:06

Toimintahäiriö matkustajalentokoneessa aiheuttaa todennäköisen paniikin tunteen ja huolen siitä, mitä minulle nyt tapahtuu.

Tietoisuus siitä, että meitä on tässä kaksisataa muutakin samassa pulassa ei paljoa lohduta. Pelkomme ja paniikkimme ovat meidän oma subjektiivinen kokemuksemme.

Niin se on tänäänkin, globaalin pandemian vuoksi.

Nopeasti muuttuvat elämäntilanteet ovat kuormitustekijöitä joiden mittaamisen helpottamiseksi voidaan stressin aiheuttajia luokitella ja pisteyttää.

Tyypillisimpiä stressipisteiden aiheuttajia ovat asuin- tai työpaikan muuttuminen sekä muutokset terveydentilassa ja läheisissä ihmissuhteissa.

Stressipisteet ovat nyt meillä korkealla, minulla, läheisilläni, ystävilläni ja työkavereillani sekä suurimmalla osalla maailman kansalaisilla.

Poikkeuksen tekee Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukasenka, joka ei näe viruksia täpötäydessä jäähallissaan. Lisäksi media roiskii stressaavia lisäpisteitä kuin viruslinko. Kynsiäkään ei voi enää pureskella.

Pandemia sekoittaa unimaailmaamme ja levottomat ajatukset täyttävät aamuyön valvotut hetket.

Nyt stressipisteitä voivat aiheuttaa oman yrityksen katoaminen mustaan konkurssiaukkoon tai irtisanotuksi joutuminen. Myös muuttuvat toimenkuvat ja uudet työtehtävät voivat stressata.

Entä perhe, jossa kotiin jää kaksi aikuista etätöihin tai työttömäksi ja muutama koululainen etäopiskelemaan pieniin tiloihin? Saattaa kulua shokissa pari viikkoa ennen kuin löytyy uudet toimintamallit ja selviytymismekanismit.

Etätyöpäivän aluksi suositellaan työmatkan korvikkeeksi rutiinia, joka auttaa siirtymäriitissä. Metromatkaan tottunut voi käydä pitämässä tovin suihkuverhon tangosta kiinni. Tuttavani vie aina roskapussin ulos työmoodiin siirtyessään.

Kodin ulkopuolinen kulttuuri ja kyläilyt ovat kadonneet koronakuiluun ja tilalle puskee jatkuvat pandemiauutiset sekä television ohjelmauusinnat. Kahvihetket ystävien ja sukulaisten kanssa ovat vaihtuneet sähköiseen etäseurusteluun.

Sosiaalisessa mediassa löytyy aiheeseen liittyvää huumoria, missä jotkut esitykset kanavoivat ahdistusta oman olotilan helpottamiseksi.

Valtiovallan asettamia rajoitteita on kuitenkin noudatettu hyvin kahviloiden herrakerhoja lukuun ottamatta. Tarvittaessa pystymme kansakuntana hyvin jäsentyneeseen toimintaan, yhdessä.

Apatiaan vaipuminen ei tule kysymykseen, vaan tavoitteena on kansalaisten selviytymiseen tähtäävän aktiivisuuden lisääminen. Järjestetään keräyksiä, taloudellista tukea, ruokatarvikeapua ja kauppakassikuljetuksia niitä tarvitseville. Suoratoistokonsertit ja biisien kuuntelutempaukset kumoavat stressipisteitä.

Onneksi nyt on talkoohenki herännyt uskomattomiin mittasuhteisiin ja osataan paremmin proaktiivisesti ehkäistä lamailmiöiden aikaansaamia ei-toivottuja ihmistragedioita.

Italiassa pormestarit kulkevat kaduilla patistamassa ihmisiä sisälle, mutta me uskomme suomalaisten sivistyneisyyteen ja järkevyyteen. Selviämme tästä toisiamme tukien ja kannustaen uudenlaiseen maailmaan astuessamme.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos