Reposaareen koululle on tehtävä tulevaisuuteen katsova ratkaisu - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Reposaareen koululle on tehtävä tulevaisuuteen katsova ratkaisu

Kirjoittaja muistuttaa, että Kokoomus ei ole lopettamassa Reposaaren koulua, vaan esittää perustettavaksi varhaiskasvatuksen ja 1-2 luokkien oppilaiden muodostamaa kasvatus- ja oppimiskeskusta. Se turvaisi koulun jatkuvuuden.

25.5.2019 20:00

Reposaaren koulun tulevaisuus on ollut keskusteluissa jo useamman valtuustokauden ajan. Yläkoulun jatkuminen todettiin mahdottomaksi vuonna 2007.

Oppilasmäärät ovat olleet jyrkässä laskussa tämän jälkeen ja nyt ollaan tilanteessa, jossa alakouluikäisten määrä on puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä siitäkin huolimatta, että viime aikoina lapsiperheitä on tälle upealle alueelle muuttanut. Pelkkien numeroiden perusteella Reposaaressa ei tulisi olla enää koulua.

Erityisesti varhaiskasvatus, päivähoito, on tärkeä lähipalvelu. Ilman sitä alueen vetovoimaisuus lapsiperheiden näkökulmasta on heikkoa. Samoin koulun läheisyys on tärkeää pienempien koululaisten osalta. Toisaalta vaakakupissa on perusopetuksen opetussuunnitelman toteutuminen ja lapsen oikeus opiskella sen mukaisesti oman ikäluokan oppilaiden kanssa.

Toisin kuin on väitetty, Kokoomus ei ole lopettamassa näitä palveluita Reposaaresta. Kokoomuksen esitys on varhaiskasvatuksen ja 1.-2. luokkien oppilaiden muodostama kasvatus- ja oppimiskeskus, joka sijoittuisi vanhan puukoulun tiloihin.

Tämä ratkaisu turvaisi toiminnan tulevaisuuden. Näitä tiloja voisivat hyödyntää myös muut Reposaaren yhdistykset ja toimijat.

Valtuustolle esitetyssä 1.-6. luokkien mallissa ei toteudu lapsen etu, eikä opetuksen pedagogiset tavoitteet. Yhdysluokkia on tulevaisuudessa todennäköisesti vain kaksi. Ikäkauteen liittyvän saman ikäisten luokkakaverien puuttuminen tarkoittaa, että perusopetuslaki ei opetuksen järjestämisen perusteiden näkökulmasta toteudu tasavertaisesti. Tämän vuoksi esityksen vaihtoehdossa koulun tulevaisuus jää avoimeksi.

Anttivesa Knuuttila

kaupunginvaltuutettu, Kokoomuksen Porin valtuustoryhmän puheenjohtaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut