Himmeli säilytettävä alkuperäisessä tarkoituksessaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Himmeli säilytettävä alkuperäisessä tarkoituksessaan

Himmeliä pitäisi korjata 10 miljoonalla eurolla. Oma lukunsa on sen piha, joka toteutettiin tarkan suunnitelman mukaan, mutta joka on sittemmin päässyt rappeutumaan.

13.3.2020 20:23

Himmelin kunnosta tuli keskustelujen aluksi hälyttäviä tietoja. Sen arvioitiin olevan niin huonossa kunnossa, että se tulisi purkaa. Siitä syntyi pieni kansanliike, joka vaati kunnon tarkistamista. Olihan kysymys tunnettujen arkkitehtien Reima Ja Raili Pietilän suunnittelemasta arvorakennuksesta.

Näin asetettiin työryhmä selvittämään Himmelin kuntoa ja tulevaa käyttöä. Työryhmän johtajaksi nimettiin Marjukka Palin.

Jokin aika sitten työryhmä sai työnsä valmiiksi. Yllättäen havaittiin, ettei Himmelin kunto ollutkaan niin huono kuin oli alun perin arvioitu. Silti kunnostamisen kustannukseksi ilmoitettiin 10 miljoonaa.

Esitellessään työryhmän tuloksia Marjukka Palin sanoi, ettei Himmeliä enää tulla käyttämään vanhainkotina, vaan sinne tullaan sijoittamaan muun muassa kahvila, kampaamo ja muita vastaavia tiloja.

Minä en oikein ymmärrä, miksi Himmeliä ei voisi käyttää alkuperäiseen tarkoitukseensa, eli vanhainkotina.

Samassa yhteydessä Palin ilmoitti, että Pori on päättänyt panostaa kotihoitoon ja vähentää laitoshoitoa. Tuli mieleeni kysymys, mikä elin on Porissa tehnyt tuon linjauksen.

Se on ollut näkyvissä jo pitkän aikaa, vaikka en ole kuullut sitä sanottavan niin selvästi kuin Palin teki. Onko tämä esimerkiksi koko kaupunginvaltuuston tahto, vai onko se virkamiesten linjaus.

Samanlainen tapaus oli Liinaharjan vanhainkoti, josta Pasi Järvinen on täällä pari kertaa kirjoittanut. Aluksi ilmoitettiin, että Liinaharjan vanhainkoti oli niin huonossa kunnossa, ettei sitä enää kannattanut korjata.

Kun tuli pakolaisaalto, Liinaharjasta tehtiin vastaanottokoti, jossa se on toiminut aivan hyvin.

Minusta Porissa pitäisi käydä keskustelu kotihoidon ja laitoshoidon asemasta. Kotihoito on hyvä niille vanhuksille, jotka haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään ja myös selviytyvät kotihoitajien avustuksella.

Eriasteista laitoshoitoa on tarjottava niille, jotka eivät enää selviydy yksin edes kotihoidon tuella. Vanhuksetkin ansaitsevat arvokkaan kohtelun.

Kirjoittaja on valtiopäiväneuvos Porista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos