Ajat muuttuvat, mutta miksi parannusta ei näy? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ajat muuttuvat, mutta miksi parannusta ei näy?

28.6.2020 20:15

Nyt näyttää siltä, että koronasta on tullut melkein "kirosana", mutta ehkä pahin tilanne on toivon mukaan väistymässä. Nyt olisi sopiva hetki muistella parempia aikoja, joista Porin kaupunkikin pääsi osalliseksi. Asta Matikaisen keräämät koosteet 50 vuoden takaa antaa hieman perspektiiviä menneisiin aikoihin nykypäiviin verrattuna.

Yksi mukava juttu koski Porin entistä ja hyvin eri aloilla ansioitunutta kaupunginjohtaja ministeri Heikki Koskea. Vielä hänen ollessa Porin pomona 1970-1975, kaupungissamme oli monenlaisia teollisuuslaitoksia, jotka työllistivät suuren joukon ihmisiä ja pitivät muutenkin talouden rattaat pyörimässä. Muun muassa Kemiran tehdas Kaanaankorvessa eli kulta-aikaansa ja työllisti satoja ihmisiä. Varsinkin satamat saivat lisäpotkua tehtaan toiminnasta. Toki ympäristöhaittojakin tehdas aiheutti, mutta ympäristönormit siihen aikaan olivat löysänlaisia, varsinkin Selkämeren kalakannat saivat haitoista osansa.

Eräs jo kauan sitten edesmennyt kalastajatuttavani lausui sarkastisesti, että Kosken aikana Kemira työllisti satoja ja tahkosi verotuloja kaupungin kassaan, mutta Kosken aika oli lähteä vieläkin leveämmän leivän perään eli Helsinkiin ja sisäministeriksi Liinamaan virkamieshallitukseen ja lopulta viinan myyjäksi eli Alkon pääjohtajaksi.

Näistä vuosista ajat ovat muuttuneet. Porin suuret teollisuulaitokset ja työpaikat ovat menneet niiden mukana. Vielä 1970-luvulla muun muassa Mäntyluodon satama teki hyvää tulosta ja työllisti koko alueella jopa satoja ihmisiä. Toisin on nyt. Väyliä on syvennetty ja satama-aluetta laitureineen laajennettu, mutta laivat vain puuttuvat. Onkohan työ ollut aivan turhaa? Sitä päättäjät voivat keskenään pohtia. Joskus tuntuu siltä, että rakennemuutos koskee vain Poria. Miksi toiset pärjäävät, mutta toiset eivät?

Johtajat vaihtuvat, mutta parannusta ei ole näköpiirissä.

Energiayhtiö Fortum on tullut tunnetuksi sekä hyvässä että pahassa. 1990-luvulla sain olla Fortumin palveluksessa. Tällöin Fortum operoi Neste Oy:n tankkerilaivastoa. Nesteen varustamo olikin ainakin Euroopn mittapuun mukaan edelläkävijä puhtaan meren puolestapuhujana. Nykyään varustamosta on jäljellä muisto vain, samoin Kaanaan tehtaan alasajo on loppusuoralla.

Tästä onkin hyvä jatkaa paljon keskustelua herättäneestä Mäntyluoden tuhkanpesulaitoksesta. PMP-yhdistys on voimakkaasti kritisoinut laitoksen mereen laskettavista niin sanotuista "puhtaista" päästöistä. Edesmennyt Jyrki Kangas toimi esimerkillisenä puuhamiehenä ja puhtaan meren puolestapuhujana.

Erikoiselta tuntuukin, että Fortumin operoidessa tankkerilaivastoa, tarkkana oli oltava, ettei pisaraakaan öljynsekaista vettä saanut vahingossakaan päästä mereen. Tästä ei tingitty tippaakaan ja hyvä niin olikin. Kaikki säiliöiden pesuvedet pumpattin eri satamissa maissa oleviin säiliöihin.

Mäntyluodossa näyttää olevan aivan toisenlaiset suunnitelmat. Kysymys kuuluukin, saadaanko tuhkalaitoksessa täydellinen sisäinen kierrätys, vai kestääkö mahdollisten myrkkyvesien pumppaus mereen yhtä kauan, kuin aikanaan Kemiran rikkihapon pumppaus Yyterin merialueelle.

Kirjoittaja on merikapteeni, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: