Saaristolaki velvoittaa Poria kehittämään Reposaarta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Saaristolaki velvoittaa Poria kehittämään Reposaarta

6.6.2020 20:40

Porin palveluverkkouudistus ja siihen liittyen myös Reposaaren koulun kohdalta tehtävä ratkaisu on maanantaina kaupunginhallituksen esityslistalla. Olette varmasti tietoisia siitä, mitä reposaarelaiset ajattelevat omasta koulusta ja sen merkityksestä koko saaren tulevaisuudelle ja elinvoimaisuudelle. Toivottavasti muistatte, että reposaarelaisten ja Reposaari-yhdistyksen aloitteesta Pori on valtioneuvoston yleisistunnossa 17.12.2015 Saaristoasiain neuvottelukunnan esityksestä nimetty Saaristo-osakunnaksi.

Saaristolaki velvoittaa valtion ja kunnat toimimaan saariston elinkeinojen, liikenneyhteyksien, palvelujen ja ympäristön turvaamisen puolesta. Saaristolaki velvoittaa myös kaikkia viranomaisia huomioimaan saariston erityisaseman toiminnassaan.

Saaristokunnat ja saaristo-osakunnat ovat saaneet muun muassa saaristolisää kuntien valtionosuuksissa peruspalveluiden turvaamiseksi. Saaristolailla on ollut vaikutusta myös saaristoliikenteen kehittämiseen, saaristoalueiden kansalliseen yritystukialue- ja EU:n tavoitealueasemaan sekä maatalouden tukiin.

Tämän saaristo-osakuntastatuksen perusteella Porin kaupunki on vuodesta 2016 vuoden 2019 loppuun mennessä saanut niin sanottua saaristolisää yhteensä 1 080 552 euroa. Saaristoasiain neuvottelukunnan syksyllä 2019 tekemän päätöksen mukaan tämä saaristostatus on voimassa myös jatkossa.

Reposaari on hyvin vahvasti yhteisöllinen kaupunginosa, jonka Suomen Kotiseutuliitto nimesi vuonna 2016 valtakunnalliseksi Vuoden kaupunginosaksi, tästäkin Pori sai hyvää pr-hyötyä.

Kiitos Reposaari-yhdistyksen hyvän ja voimakkaan markkinoinnin, Reposaareen on viime vuosina muualta Suomesta muuttanut melkoinen joukko uusia asukkaita, pääasiassa lapsiperheitä. He ovat kertoneet, että erittäin tärkeänä kriteerinä muutolleen he ovat pitäneet sitä, että saaressa on ollut päiväkoti ja koulu.

Nyt koulun ollessa uhattuna he kokevat tulleensa petetyiksi. Kuluvana keväänä julkisuuteen tullut esitys palveluverkkouudistuksesta lähti liikkeelle säästönäkökulmasta, mutta nyt kun on selvinnyt, että mainittavampaa säästöä ei Reposaaren koulun supistamisen osalta synnykään, asiaa onkin alettu perustella oppilaiden oikeudella päästä "opetussuunnitelman mukaisiin oppimistiloihin". Tämähän näyttää ja onkin aivan käsittämätöntä, naurettavaakin poukkoilua.

Vetoankin teihin arvoisat päättäjät vakavasti, että te itsenäisesti päättäisitte koulutoiminnan jatkumisesta entisellään Reposaaressa ja siten kunnioittaisitte myös Saaristolain saaristo-osakunnille määräämiä velvoitteita.

Jorma Holm

Reposaari

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?