Muistomerkit Keski-Porin kirkkomaalla ovat huonosti esillä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Muistomerkit Keski-Porin kirkkomaalla ovat huonosti esillä

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala paljasti punaisten muistomerkin Keski-Porin kirkkopuistossa 2018.

16.8.2020 19:55

Keski-Porin kirkkomaalla on puhutteleva vuosien 1939–1945 sotien muistomerkki ja sankarivainajien haudat. Tyynykivien ympäristö ja nurmikko kaipaisivat kyllä kunnostusta.

Toinen muistomerkki kertoo itsenäisyyden aamun kansallisesta tragediasta. Pieni pohjoinen maamme joutui vedetyksi ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän keisarikunnan hajoamisen myllerrykseen. Tuo paasi on vuoden 1918 hirmumyrskyn voittajapuolen sankarivainajien muistomerkki. Lisänä on myös Viron vapaussodassa ja heimosodissa menehtyneitten muistopaasi.

Mummoni puoliso, taatani, karjalainen työmies ammuttiin keväällä 1918 punaisena. Mummon veli, satakuntalainen talollinen ammuttiin talvelle 1918 valkoisena.

Kumpikaan ei osallistunut sotaan. Taatani oli yksi niistä työmatkalla olleesta 20 miehestä, jotka ulkopaikkakuntalaiset pidättivät ja teloittivat. Mummon veli otettiin ruokapöydästä kuormarengiksi ja ammuttiin ojanpenkalle, mistä omat pojat koulumatkalla isän löysivät.

Kerroin tämän siksi, että meidän tulee muistaa isänmaamme raskaita vaiheita ilman osapuoliajattelua ja mahdollisten syyllisten kaivelua. Keski-Porin kirkkomaalta puuttui vuoden 1918 hävinneen puolen uhrien muistomerkki. Hekin olivat kirkon jäseniä.

Minusta oli surullista huomata, millainen on nyt lopulta saatu sodan toisen osapuolen vainajien muistomerkki. Mikään siinä ei paljasta, keitä me muistamme sen äärellä.

Olen vakuuttunut siitä, ettei enemmistö ihmisistä ymmärrä, mistä muistopaasi kertoo. Siinä on Aulikki Oksasen sanat: ”Ei synny rakkautta ilman oikeutta.” Kun työntää syrjään patsaan sivulla olevaa istutusta, niin paljastuu laatta: ”Vuoden 1918 tapahtumien muistolle. Työväenjärjestöt.”

Välittääkö muistomerkki vielä yli sata vuotta tapahtumien jälkeen jotain Porin seudun asenteista?

Antti Vanhanen

TT, FM, Lappeenranta

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: