Kylpylähotelli, metsänhakkuut ja matkailualan yrittäjyys ovat tärkeitä Porin taloudelle - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kylpylähotelli, metsänhakkuut ja matkailualan yrittäjyys ovat tärkeitä Porin taloudelle

Kirjoittajan mielestä Porin kaupungin kuralla oleva talous tarvitsee niin kylpylähotellihanketta kuin metsähakkuita.

29.4.2019 21:00

Yritin parhaan kykyni mukaan vältellä kannanottoa metsähakkuisiin ja Kirjurinluotoon kaavailtuun kylpylähotellin liittyen. Suutari pysykööt lestissään, sanotaan ja minulle tämä lesti on ehdottomasti vesistöjen hyvinvointiin liittyvät aiheet.

Satakunnan Kansan mielipideosastolla (25.4.) julkaistiin kuitenkin mielipidetekstit molemmista edellä mainituista minua triggeröineistä aiheista, joten päädyin lopulta kuitenkin ottamaan kantaa kyseisiin aiheisiin – vankasti ainakin omassa haavemaailmassani tulevana kaupunginvaltuutettuna.

Mirva Virtanen esitti huomionarvoisen näkökannan lähimetsien säilyttämisen tärkeydestä terveysvaikutusten vuoksi. Luonnon terveysvaikutuksista olenkin hänen kanssaan täysin samoilla linjoilla ja toivoisin kaupungin osaltaan järjestävän enemmän tilaisuuksia, joissa esimerkiksi nuoria viedään metsään.

Tiedän, että näitä ekskursioita suomalaisiin metsiin tapahtuu enää lähinnä pienimmissä peruskouluissa. Arvoa Suomen luonnolle ja luontoyhteydelle ei anneta enää riittävästi koulumaailmassa.

Tietenkin vastuu luonnon kunnioittamisen opettamisesta kuuluu myös vanhemmille, ja onkin hienoa huomata Virtasen tekstistä tämän puolen huomioiminen kasvatuksessa ja vapaa-ajan harrastamisessa. Toivottavasti Porin kaupunki mahdollistaa tämän harrastamisen porilaisille perheille vastaisuudessakin ja antaa mahdollisuuden kaupunkilaisille edes pyrkiä vaikuttamaan hakkuisiin, vaikka Virtasen esittämällä tavalla: muuttamalla Porin metsähakkuusuunnitelma julkiseksi.

Sen verran olen kuitenkin jotain pessimistin ja realistin väliltä, että Porin kaupungin talous on tällä hetkellä nätisti sanottuna todella kuralla, mitenkään sen enempää kantaa ottamatta punasävytteiseen ja yrittäjyyttä kannustamattomaan kaupungin johtoon.

Jos tarkastellaan isossa mittakaavassa Suomen räjähdysmäistä talouskasvua, niin yksi keskeisimmistä selityksistä siihen on todennäköisesti vientivetoinen teollistuminen sekä suomalainen erikoistuminen erityisesti tiettyihin vientituotteisiin: puuhun ja paperiin. Tämän vuoksi näen myös Porin kohdalla metsiensuojelun ohessa metsähakkuut välttämättömäksi hyväksi talouskasvun kannalta.

Sama asia pätee Kirjurinluotoon kaavailtuun kylpylähotelliin: lähes kaikki yrittäminen mitä tähän kaupunkiin saadaan, ympäristö parhaalla mahdollisella tavalla huomioiden, tulee Porin taloudelle enemmän kuin tarpeeseen.

Viime aikoina otsikoissa olleen Fortum Waste Solutionin tuhkajalostamon myötä voimme kysyä itseltämme, haluammeko Porin profiloituvan ennemmin matkailupalveluita tarjoavana lomakohteena vai teollisuuden lintukotona?

Talouskasvua tarvitaan, enkä näe yhtään huonona vaihtoehtona, jos kyseistä talouskasvua tapahtuu Porissakin kestävissä määrin metsähakkuiden ja matkailualan yrittäjyyden kautta.

Henrika Palenius

yhteiskuntatieteiden opiskelija, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: