Vesi pidettävä porilaisten omissa käsissä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Vesi pidettävä porilaisten omissa käsissä – satama hyötyisi kansainvälisestä verkosta

13.7.2020 21:00

Mikko Elo (SK 7.7.) ja Paavo Kajander (SK 9.7.) kirjoittivat hyvät kirjoitukset koskien satamaa ja Porin vettä. Nämä kirjoitukset herättivät muutaman täydentävän ajatuksen.

Jos satama liitettäisiin osaksi kansainvälistä verkostoa, näen etuna todennäköisen rahtiliikenteen lisääntymisen ja sen myötä mahdollisen rahtikustannusten laskun. Tämä hyödyttäisi kuljetuspalveluiden käyttäjiä ja olisi pitkällä tähtäimellä varsin hyödyllinen Satakunnan talouselämälle.

Oletan, että satamalla on ainakin jonkin verran velkoja hoidettavana. Tästä syystä se ei ole päättäjien kannalta niin houkutteleva kuin Porin Vesi.

Laadukkaan porilaisen veden osalta näen taas päättäjien kannalta hyvin houkuttelevan tilaisuuden. Toisin kuin satama, Porin Vesi lienee velaton tai ainakin vähävelkainen. Julkisuudessa esitetty 150 miljoonan euron hinta yhtiöstä toisi melkoisen kertakorvauksen päättäjien hyppysiin. Tämä summa voitaisiin laittaa Porin Veden taseeseen velaksi.

Velanhoitokulujen takia yhtiön tuloksentekokyky heikentyisi ja toisi mukanaan korotuspaineita vesimaksuihin. Vedenkäyttäjät eli kaikki kaupunkilaiset maksaisivat tämän lystin, eikä sitä edes kutsuta veroksi. Houkuttelevaa, eikö totta?

Lyhyellä tähtäimellä tämä toisi helpotuksen julkiseen kassaan, mutta korottaisi todennäköisesti vedenkäyttäjien maksuja. Pitkällä tähtäimellä ainoa voittaja olisi mahdollinen ulkopuolinen omistaja. Joku voi väittää, että näin ei ole tarkoitus tehdä, mutta jos ovi jätetään raolleen, joku siitä todennäköisesti kulkee ennemmin tai myöhemmin.

Olen molempien kirjoittajien kanssa samaa mieltä. Kaupunkilaisten yhdessä omistama lakisääteinen palvelu täytyy pitää sellaisena myös jatkossa. Toivon hartaasti, että tässä asiassa vallan vahtikoira on valppaana ja kaikki aistit herkkänä sekä pitää kaupunkilaiset ajan tasalla.

Leo Tarvainen

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: