Salamasodan periaatteet käytössä Porissakin? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Salamasodan periaatteet käytössä Porissakin?

Tekstareissa ehdotetaan, että Pori voisi säästää myymällä kaupungintalon.

31.5.2020 21:34

Toisen maailmansodan alussa Saksa valtasi nopeasti toteutetulla massiivisella, kaikkia aselajeja hyödyntävällä salamasotahyökkäyksellä Puolan. Alue hallintaan, ennen kuin kukaan ehti kunnolla reagoida.

Porin äkkiä alkanut koulusota on tietysti erilainen, mutta jotenkin ainakin tästä valtuutetusta tuntuu, että aikanaan hyväksi ajateltu saksalainen periaate on noussut uudessa ympäristössä esiin.

En käy arvailemaan, alkoiko tämä virkamiesjohdosta vai suurten puolueiden kabineteista. Tosiasia on, että lyhyen ajan kuluessa on Teams-kokouksissa valistettu valtuustoryhmien puheenjohtajia, ja pari kertaa jo koko valtuustoryhmiäkin.

Sinänsä tämä on virkamiesjohdoltamme esimerkillistä toimintaa. Miksi puhun salamasodasta, johtuu siitä, että ehdoton pääpaino on ollut juuri tehdyn valtuuston kouluverkkopäätöksen romuttamisessa.

Kun tavoitteenamme on 50 miljoonan euron alijäämämme kattaminen, on mielestäni epäreilua, että jo ennen valtiollisen ja oman kuntamme kokonaistilanteen hahmottumista halutaan läiskäista tämä "itikka” tieltä pois.

Yläkanttiin arvioitu sivistystoimen kaikkien toimien kokonaissäästö, 5 miljoonaa euroa, on 10 prosenttia kokonaistavoitteesta, ja sen kattaminen pelkällä kunnallisverokorotuksella vaatisi reilun 0,25 prosentin prosenttiyksikön korotusta.

0,25 prosenttiyksikköä taas vastaisi 2000 euron kuukausipalkassa noin 5 euron verolisää kuukaudessa.

Uskon, että ainakin monet Reposaaressa, Ahlaisissa, Söörmarkussa, Kalaholmassa ja monilla muillakin alueilla asuvista olisivat valmiit maksamaan tällaisen lisän.

Toki niin, että koko kaupungin valtuustohan tämän asian päättää – ellei sitten anna toisten päättää puolestaan jo aikaisemmin.

Mikä on reilua ja oikein, sen me valtuutetut nyt joudumme päättämään. Lentoliikenteeseen päätettiin antaa yli kolmen miljoonan euron vuosittainen tuki.

Olemmeko nyt valmiit unohtamaan yhteisömme pienemmät säästösummasta, joka ei lähiopetuksen säilymisen kannalta laskettuna vastaa edes lentoliikenteen vuosikuluja?

Kunnallisvaalit ovat tulossa, mutta meidän nykyvaltuutettujen tulisi ennen muuta ajatella niitä äänestäjiämme, jotka edellisissä vaaleissa halusivat tulla ajatuksiemme ja suunnitelmiemme taakse.

Myönteisellä puheella ja lupauksilla ei ole mitään merkitystä, jos niitä ei pidetä.

Lopetetaan tämä paineistettu porilainen panikointi ja salamasota, ja annetaan vaikeassakin tilanteessa harkiten tehtävälle vastuulliselle kokonaisratkaisulle aika ja tila.

Kirjoittaja on Kaupunginvaltuuston II vpj, Kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin pj

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: