Koulujen tehtävä ei ole antaa ilmaista ateriaa, vaan yleissivistää - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Koulujen tehtävä ei ole antaa ilmaista ateriaa, vaan yleissivistää – lapsettomat koulut lakkautettava

8.6.2020 21:37

Porin ala-arvoisesti hoidettu talous alkaa jo olla kaikkien tiedossa. Taloutta on todella hoidettu aivan vastuuttomasti eivätkä ”poliittiset päättäjät” tiedä, montako nollaa on biljoonassa.

Jokainen kauppakoulun käynyt tuntee kysynnän ja tarjonnan lain. Kouluverkossa tämä tarkoittaa, että jos on paljoin lapsia, tarvitaan paljon kouluja. Jos taas lapsia ei ole, kouluja ei tarvita.

Toinen asia on kysymys, mikä on koulujen tarkoitus. Nykyään vastuuttomat poliitikot ovat sitä mieltä, että koulut ovat sosiaalikeskuksia, joiden päätehtävä on antaa ilmainen ateria. Ei ole, vaan länsimaiseen kulttuuriin kuuluu yleissivistys ja tällä tarkoitan ennen kaikkea yleistietoutta.

Yhdessä television tietovisassa kysyttiin, kuka on kirjoittanut romaanin Mikael Karvajalka. Vastaaja sanoi kirkkain silmin: Kyllikki Virolainen. Toisessa mittelössä kysyttiin, mihin Tonava laskee. Vastaus oli Välimereen. Nykykoulussa ei luoda tiedon kivijalkaa, vaan höpistään ”oppimisen oppimista”.

Pori on velkaantunut silmiä ja korvia myöten, mutta virkamiehet ja luottamushenkilöt eivät vieläkään tajua tilannetta. Verorasitus nostetaan pilviin ja kun kansa on verotettu hengiltä, otetaan biljoonien velat.

Tärkein syy tähän hulluuteen on julkisen sektorin mammuttimaisuus. Mitä pienempi julkinen sektori, sitä terveempi yhteiskunta. Niin yksinkertaista se on.

Valtion ja kuntien on hoidettava vain pakolliset tehtävät, suurin osa tehtävistä voidaan ja pitää antaa yritysten hoidettavaksi. Jos sanotaan, että suuri osa tehtävistä on lakisääteisiä, niin lait voidaan muuttaa kansalaisten parhaaksi.

Asioiden huonoon hoitoon voisi nimetä muutaman syyllisen, joille on annettava pikaiset lähtöpassit.

Lahoihin, 1800-luvulta periytyviin rakenteisiin ei ole osattu puuttua, koska kaupungintalon portin päällä lukee: "Näin on aina tehty”.

Myös huumeiden käyttö on lisääntynyt huolestuttaviin mittoihin, mutta poliitikot eivät tähän uskalla puuttua. Ottakaamme tavoitteeksi huumeeton Pori. Se ei synny veltolla valistuksella, vaan kovin ottein.

Antti Pekola

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?