Mielipide: Massatestaaminen ei ole mielekästä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Järkeä koronareaktioihin: Massatestaaminen ei ole mielekästä

10.10.2020 20:13

Media uutisoi päivittäin äkkiseltään järkyttäviltä tuntuvia koronatartuntalukemia. Vakavasti sairastuneiden, sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaatineiden tapausten ja kuolemantapausten määrä ei kuitenkaan tunnu nousevan läheskään niin huolestuttavaa tahtia kuin tartuntamäärät.

Itse asiassa tätä kirjoitettaessa 9.10.2020 koronavirukseen Suomessa tänä vuonna kuolleiden määrä on pienempi kuin influenssakuolleisuus vuonna 2018. Jokainen vakava sairastuminen saati kuolema on tietenkin inhimillisesti katsottuna tragedia, mutta lukemat ovat lukemia.

Käsittääkseni koronaan kuolleiden keski-ikä Suomessa on ollut 84 vuotta. Suomalaisten keskimääräinen eliniän odote on 81 vuotta. On hyvä muistaa, että johonkin sitä tässä elämässä lopulta kuollaan kuitenkin.

Mistä oikein on kyse? Koronatartunnan diagnosoinnissa käytetyn PCR-testin tarkkuudeksi raportoidaan eri lähteissä 99–96 prosenttia. Eli 1–4 prosenttia testatuista näytteistä todetaan virheellisesti positiiviseksi.

Jos oletetaan, että vain 1 prosentti testatuista näytteistä todetaan virheellisesti positiiviseksi, niin 1 100 000 terveeltä ihmiseltä otetusta näytteestä todettaisiin 11 000 virheellisesti positiiviseksi. Tätä kirjoitettaessa Suomessa on tehty 1 122 200 koronatestiä, joista positiivisia näytteitä on todettu 11 345 kpl.

En nyt väitä, etteikö oikeasti positiivisia näytteitä olisi, enkä sitä, etteivätkö oikeasti positiiviset näytteet “laimentaisi” väärien positiivisten / oikeiden positiivisten suhdelukua, mutta jotain suuntaa tämä ajatusleikkini antaa.

Koronatestaus ei ole ilmaista. Koronatestin hinta on ainakin allekirjoittaneelle vaikea yksiselitteisesti määrittää. Muistan lukeneeni, että hallitus arvioi 1,4 miljardin euron riittävän 10 miljoonaan koronatestiin. Tästä saataisiin 140 euroa per testi.

Jos testejä tehdään päivittäin 20 000, päiväkustannukseksi tulisi tällä hinnalla 2.8 miljoonaa euroa. Mikäli 20 000 testiä tehtäisiin oikeasti koronanegatiivisille ihmisille, saataisiin 99 % tarkkuuden omaavalla testillä 200 väärää positiivista testitulosta. Väärän positiivisen testituloksen epäsuotuisat vaikutukset yksilön ja koko kansantalouden kannalta ovat erittäin merkittävät.

Ehdotukseni on, että tätä massatestaamisen mielekkyyttä tulee nyt kiireellisesti pohtia. Mielestäni meidän tulisi siirtää huomio pois massatestauksesta ja positiivisten testituloksien jatkuvasta raportoimisesta kohti vakavasti hengitystieinfektioihin sairastuneiden (eli sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden) testaamista sekä vakavasti sairastuneiden ja kuolleiden määrän seuraamista, ja suhteuttaa mahdolliset rajoitustoimenpiteet vakavasti sairastuneiden ja kuolleiden määrään.

Kliinistä työtä tekevä erikoislääkäri ja huolestunut Suomen kansalainen

Toimitus julkaisee kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: