Satakunnan kehittämisessä on päästävä sanoista tekoihin - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Satakunnan kehittämisessä on päästävä sanoista tekoihin

20.2.2020 17:36

Satakunnan kehittämisen ydinkysymykset ovat hyvät ja nopeat junayhteydet sekä yliopistollisen opetuksen kehittäminen tavoitteena oma yliopisto. Molemmat ovat pitkän tähtäimen tavoitteita, mutta ilman tavoitteita ei myöskään tapahdu mitään.

Helsingin Sanomissa oli 15.2. Tampereen yliopiston infra-alan digitalisaatioprofessorin Kalle Vaismaan laaja haastattelu. Vaismaa kehottaa ottamaan käteen Suomen kartan: jos katsoo päärataverkkoa ja kasvavia kaupunkiseutuja, kaava menee aika lailla niin, että siellä, missä on hyvä junayhteys, myös kaupunkiseutu ja investoinnit kasvavat. Tämähän näkyy muun muassa Porin ja Satakunnan kehityksessä. Puuttuva nopea junayhteys näkyy maakunnan vaatimattomassa kehityksessä.

Ollessani Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja kutsuin silloisen VR:n pääjohtajan Eino Saarisen Poriin. Median ollessa paikalla Saarinen vastasi kysymykseeni, että juna kulkee Porista Helsinkiin 2,5 tunnissa vuoteen 1998 mennessä. Eipä kulje, vaan nopein yhteys Tampereen kautta on noin kolme tuntia.

Porilla olisi kaksikin selvitettävää vaihtoehtoa junayhteydelle. Toinen olisi uuden raiteen rakentaminen Porista Tampereelle. Toinen taas olisi yhteys Pori-Kokemäki-Forssa-Helsinki.

Yliopistokeskus on tehnyt paljon hyvää työtä Porin osaamisen lisäksi. Yksi ongelmista on kuitenkin valtion rahoituksen vähyys. Tällä hetkellä valtion rahoitus on alle puolet yliopistokeskuksen rahoituksesta. Ensimmäinen askel on se, että valtio rahoittaa yliopistokeskuksen, kuten valtio rahoittaa yliopistotkin.

Pitkällä tähtäimellä Porin yliopistokeskus on saatava yliopistoksi. Muun muassa Lahden yliopistokeskus on nyt Lahden-Lappeenrannan yliopisto. Jotenkin tuntuu siltä, että yliopistokeskukset ovat vähitellen aikansa eläneet. Ne ovat myös täysin riippuvaisia emoyliopistoista ja niiden tahdosta.

Satakunnassa lienee suuri yksimielisyys siitä, että täällä tarvitaan nopea junayhteys ja yliopisto. Yksimielisyys on hyvä pohja hankkeiden edistämiselle. Kuitenkin tarvitaan myös tekoja. Kaikki lähtee liikkeelle selvityksestä siitä, miten hankkeissa voidaan realistisesti edetä.

Nostan yhden nimen esille, jolla on jo valtakunnallista tunnettavuutta. Minusta Porin kaupungin ja Satakuntaliiton tulisi pyytää Peter Vesterbackaa selvityshenkilöksi. Toivottavasti hän on käytettävissä. Kansanedustajien pitäisi olla aktiivisia ministeriöiden suuntaan ja antaa kaiken tuen selvityshenkilölle.

Mikko Elo

Valtiopäiväneuvos, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: