Tehdäänkö Porissa johtopäätöksiä liian aikaisin? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tehdäänkö Porissa johtopäätöksiä liian aikaisin? – Velkaa ei saa nyt pelätä, 250 henkilön vähentäminen vuodessa on utopiaa

17.6.2020 18:44

Pori on ensimmäisten kaupunkien joukossa, jotka yrittävät arvioida koronan aiheuttamia menetyksiä taloudelle. Voi jopa kysyä, onko Pori tekemässä johtopäätöksiä liian aikaisin.

Kaikki koronan vaikutukset eivät ole tiedossa, ja rajoitukset jatkuvat vielä, eikä kukaan tiedä, onko toinen aalto vielä tulossa. Se, että nyt ennakoidaan talouden menetyksiä, ei tietysti ole väärin, mutta voi olla, että niitä joudutaan tarkistamaan monta kertaa.

Onneksi lopullisia päätöksiä ei vielä ole tehty, koska ne jouduttaisiin tekemään vajavaisen tiedon varassa.

Kouluverkko päätettiin, ja erityisesti päätös Reposaaren koulun säilyttämisestä on tervetullut. Muuten en ymmärrä yhteen suurlukioon siirtymistä. Siinä säästetään yksi rehtorin virka, mutta sekin säästö voi olla vain säästöä paperilla.

Porissa sekä veroprosentti että velkaantuminen ovat hallinnassa. Porin pitäisi seurata valtion esimerkkiä, joka on toiminut mielestäni aivan oikein. Suuria veronkorotuksia ja leikkauksia pitäisi nyt välttää. Velkaa ei nyt pitäisi pelätä.

Minusta pieni veronkorotus 0,25 prosenttia olisi paikallaan. Se toisi kaupungin kassaan noin 5 miljoonaa.

Valtion koronatuen määrää ei vielä lopullisesti tiedetä. Pori on Savonlinnan ohella yksi eniten koronasta kärsineistä kaupungeista. Pori Jazzin ja Suomi-Areenan peruuttaminen iskivät Poriin lujasti. Itse kyllä odottaisin noin 20 miljoonan tukea valtiolta.

Pori on asettanut tavoitteeksi 750 henkilön vähentämisen kolmessa vuodessa. Se toisi 38 miljoonan säästöt. Vuodessa olisi siis tarkoitus vähentää 250 työntekijää lähinnä eläköitymisen avulla.

Tavoite jättää täyttämättä toimia eläköitymisen yhteydessä on ollut Porissa esillä monta kertaa aikaisemminkin. Säännönmukaisesti hallintokunnat ovat esittäneet hyviä syitä täyttää eläkkeelle jääneen henkilön toimen, ja varsin usein kaupunginhallitus on suostunut hallintokunnan esitykseen.

Kokemukseni perusteella väitän, että tuo 250 henkilön vähentäminen vuodessa on utopiaa.

Mikko Elo

valtiopäiväneuvos, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: