Nummelin: ”Vein vanhusten hoitopaikka-asian hallinto-oikeuteen – Porin perusturva ei voi vähentää vanhusten hoitopaikkoja” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Nummelin: ”Vein vanhusten hoitopaikka-asian hallinto-oikeuteen – Porin perusturva ei voi vähentää vanhusten hoitopaikkoja”

Tekstaripalstalla kiitellään mielenosoittajia, jotka osoittivat maanantaina Porissa mieltä paremman vanhustenhoidon puolesta. Kaupunginhallituksen reaktiot sen sijaan ihmetyttävät.­

7.9.2020 20:44

Satakunnan radion nettijutussa (4.9) Porin kaupunginvaltuuston ryhmävetäjät kertoivat, miten vanhuksille pitää järjestää hoitoa riittävästi. Lausunnot olivat siinä mielessä omituisia, että kahden viikon sisään samaiset ryhmät olivat sekä kaupunginhallituksessa että perusturvalautakunnassa tehneet päätöksiä vanhusten ympärivuorokautisen hoidon paikkojen vähentämisestä.

Joko lausuntoja antaneet eivät tienneet, että ovat olleet tekemässä tällaisia päätöksiä tai sitten kyse oli suoranaisesta valehtelusta.

Olen tehnyt kaupunginhallituksen päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Perusturvalautakunnan päätöksestä olen nostanut Turun hallinto-oikeudessa hallintoriita-asian.

Kaupunginhallitus päätti 24.8. ryhtyä toteuttamaan perusturvan niin kutsuttua tuottavuusohjelmaa, joka pitää sisällään vanhusten ympärivuorokautisen hoidon paikkojen vähentämisen vuoteen 2024 mennessä peräti 400 paikalla. Koska asiassa ei ole kysytty asianosaisten, eikä muidenkaan porilaisten näkemyksiä, on tuottavuusohjelman valmistelu suoritettu hallintolain vastaisesti.

Perusturvalautakunta puolestaan päätti 27.8. ryhtyä toimiin vanhusten hoitopaikkojen vähentämiseksi. Se antoi suorittavalle portaalle ohjeen vähentää paikkoja kuluvana vuonna yhteensä 117, kun paikkoja on jo vähennetty 58.

Pykälästä ei lautakunnan mielestä saa tehdä oikaisuvaatimusta. Näin ollen vein asian suoraan hallinto-oikeuteen hallintoriita-asiana, koska kyseessä ei ole asian valmistelu, vaan suora päätös toimenpiteistä.

Vanhuspalvelulaki lähtee siitä, että kunnan on selvitettävä palvelun todellinen tarve ja kuultava asianosaisia sekä kuntalaisia. Näitä asioita ei ole tehty, joten perusturvalautakunnan päätös on lainvastainen.

Aki Nummelin

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?