Mielipide: Huumeiden hyöky kasvattaa voimaansa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Huumeiden hyöky kasvattaa voimaansa – pöntön saaminen sekaisin lienee ihmisen perusviettejä

Kirjoittaja hämmästelee sitä, miksi pönttö on kautta aikain ollut saatava sekaisin, milloin on pureskeltu kokapensaan lehtiä, maisteltu myrkkysieniä tai käytetty taisteluissa metamfetamiinia. Mihin nykyistä huumepolitiikkaa pitäisi siis viedä ja miten muuttaa? Kuvituskuva.

4.7.2020 20:07

Huumetuomioihin haettiin linjakkuutta 2006. Helsingin hovioikeus laati tuomiotaulukon, joka perustui aineen laatuun ja määrään.

Kolme vuotta sitten korkein oikeus pelästyi, kun huumetuomiot alkoivat hipoa ylärajoja. Takavarikoidut määrät olivat kasvaneet ja aineet koventuneet, mutta taulukko ei joustanut.

Huumetuomiot ovatkin olleet suhteellisesti ottaen melko kovia.

Euroopan huumekaupan arvo oli pari vuotta sitten yli 30 miljardia euroa. Erityisesti kokaiini vauhditti kasvua. Sen käyttö on viime vuosina moninkertaistunut. Nettimyyntikin tuli mukaan.

Vuonna 2016 maailmassa huumeita ostettiin noin 270 miljardilla eurolla, nyt jo vähintään 320 miljardilla. Sillä rahoitettaisiin viisi vuotta Suomen valtion talous.

En keksi viihdehuumeista muuta hyvää kuin ehkä lääkekannabiksen. Ne ovat rikollisuuden kasvuvoima, kun USA:n mafian "kunnian miehetkin" sortuivat niihin. Terroristijärjestöt rahoittavat neljänneksen menoistaan huumeilla.

Yhdysvallat on huumesodan eturivissä. Jo Richard Nixon lupasi 1969 nitistää huumeet. Siihen pannaan nytkin miljardeja, mutta pelkästään Meksikosta ujutetaan vuosittain noin lähes 40 miljardin euron edestä kamaa.

Huumeparonit ovat miljardöörejä. Karmeat seuraukset nähdään USA:n kaupungeissa ja rikollisten omassa, usein köyhässä maassa.

Joskus ihmetyttää, kuinka paljon panostetaan yksittäisen lento- tai automatkustajan parin mitättömän nyssykän syynämiseen, kun rekoissa ja laivoissa tonneja vyöryy tullin ohi.

Hoitoonohjauskin on ohjelmassa. Se tehoaa 12 prosenttiin potilaista.

Ennen niin sanottuja viihdehuumeita Suomessa oli varsin höveli ja viatonkin suhde huumaaviin aineisiin. Rintamilla sotilaita piristettiin metamfetamiinilla eli Pervetin-pillereillä. Haavoittuneiden hoito vaati vahvat kiputropit.

Sotien jälkeen heroiinia ja morfiinia sai apteekista, ja jo 1930-luvulla tubipotilaita hoidettiin heroiinilla. Vatsavaivoihin haettiin apteekista oopiumia.

Ylen huumedokumentti on hyvä kuvaus viihdehuumeiden maihinnoususta ja voittokulusta täällä.

Ruotsista alettiin tuoda kannabista eli marihuanaa 1960-luvun alussa. Opiskelija- ja "kulttuuripiirit" olivat kärjessä.

Vuosikymmenen lopussa tutustuttiin "tajuntaa laajentavaan", aiempia vahvempaan LSD:hen, jolla 1971-72 oli 40 000 käyttäjää. Se kiellettiin 1971. Ja 1960-luvun lopussa tökittiin jo amfetamiinia suoneen.

Esivallan mitta täyttyi. 1972 laadittiin huumausainelaki, joka edelleen sisältää myös käyttörikoksen. Se tarkoittaa sakkoa tai vain huomautusta. Ikävä kruksi jää papereihin. Se voi joskus kostautua.

Muutamat maat eivät enää rankaise lievien huumeiden käytöstä. Ylen ohjelma kuitenkin tukee ns. porttiteoriaa: lievistä siirrytään vaarallisempiin myrkkyihin.

Toukokuussa todettiin helsinkiläisten 12-18-vuotiaiden kasvanut into "kokeilla". Norjalaisen tutkimuksen mukaan (HS 17.5.) joka viides niistä nuorista, jotka eivät ole käyttäneet huumeita, kokeilisivat kannabista, jos se ei olisi kiellettyä.

Huumekuolemat ovat lisääntyneet. Pahin tappaja on Subutex. Nyt uhrien määrä on meillä yli 200 vuodessa eli liikennekuolemien tasolla - ja niissäkin huumeilla on osansa. Neljännes huumeuhreista on naisia.

Voisiko huumepolitiikkaa muuttaa ja mihin suuntaan?

Huumekauppa kaikkine lisukkeineen aikaa myöten hiipuisi, jos kukaan ei ottaisi sitä ensimmäistä satsia.

Mutta pöntön saaminen sekaisin lienee ihmisen perusviettejä. Viidakossa on pureskeltu kokapensaan lehtiä vuosisatoja, on mutusteltu myrkkysieniä ja nuoltu sammakoita - alkoholijuomista nyt puhumattakaan.

Kirjoittaja on SK:n entinen päätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: