Satasairaalan ”tulos ja ulos” - periaate näyttää toimivan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Satasairaalan ”tulos ja ulos” - periaate näyttää toimivan

Kirjoittaja uskoo, että jatkossa keskussairaaloiden kesken käydään kovaa kamppailua potilaista, sillä tulevaisuuden lääketiede ja hoitokäytännöt mahdollistavat entistä laajemmin potilaiden hoidon muualla kuin suurissa hoitolaitoksissa.

9.5.2019 20:12

Sote-harjoituksella heräteltiin alueet tarkastelemaan kriittisesti terveyspalveluiden alueellista organisointia. Ne ovatkin sen tuloksena kustannustietoisempia ja ovat käynnistäneet uudistuksia, jotka jo nyt näyttävät johtaneen palvelujen parantumiseen.

Tämä näkyy myös maakuntien keskussairaaloissa, kuten Satasairaalassa, joka onkin laitettu uuteen kuosiin. Periaatteena on, että potilaat hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti, minimoimalla sairaalahoitopäiviä ja kotiuttamalla potilaat kattavan hoitokuurin jälkeen. Hyvänä esimerkkinä tästä käy sairaalan päivystysvastaanotto.

Amfiteatterin muotoon aseteltu odotusaula tarjoaa sisään tuleville potilaille aidon kokemuksen, josta riittää juttua pitkäksi aikaa. Alkuprosessin hoitavat vastaanottovirkailijat ja sairaanhoitajat.

Säännöllisin välein potilas kutsutaan hoitotiloihin alkuhaastatteluun, laboratoriokokeisiin ja lopulta lääkärinvastaanotolle. Aikaisemmasta poiketen henkilökunta tuntuu olevan koko ajan liikekannalla ja potilas ohjataan henkilökohtaisesti hoitoketjuun.

Muutenkin liikennöinti keskusaulassa on monimuotoista. Ohi kulkee lääkejakelija kärryineen kuin jäätelökauppias. Pimeän valvomon uumenista ilmestyy aika ajoin hoitaja tai tokkurainen potilas.

Myös lääkärit ovat liikkuvaisia muun henkilökunnan tavoin. Kiinteät toimipisteet ja hoitotilat on mukautettu kulloisenkin tarpeen mukaan. Lieneekö seurausta tilankäytön optimoinnista?

Sairaala mainostaa potilaalle kokonaishoidon läpimenoajaksi 1-3 tuntia. Todennäköisyys on kuitenkin, että se voi venähtää jopa 5-6 tuntiin. Varmuuden vuoksi on hyvä varustautua pikkupurtavalla, mikäli ei halua turvautua sairaalan ruoka- ja juoma-automaatteihin.

Potilaille yhteisen tuskan ja taudinkuvan jakaminen muiden vuoroaan odottavien kanssa onkin pitkittyneen odotuksen katkaisussa sopivaa viihdettä. Moni on tullut kauempaa, joten samalla vaihtuvat maakunnan uutiset, päivän puheenaiheet kuin myös kipakat arviot talon touhusta. Sosiaalinen kanssakäyminen tuntuukin lievittävän kipuja ja keventävän mielialaa.

Olikohan tämä myös yksi uudistuksen tarkoitus?

Jatkossa näiden keskussairaaloiden kesken käydään kovaa kamppailua potilaista. Monet keskussairaalat, etupäässä yliopistolliset sellaiset, ovat investoineet käsittämättömiä summia laajennuksiin ja hoitojärjestelmiin. Satasairaalan viimeisin yksikkö on naisten ja lasten talo ja sekin varmaan ihan tositarpeeseen. Silti maakunnan ykkössairaalalla on edessä tiukat talouden raamit.

Toivoa sopii, että uudet palvelujärjestelmät koetaan toimiviksi ja pakollinen hoitojakso jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Onhan jo nyt nähtävissä, että tulevaisuuden lääketiede ja hoitokäytännöt mahdollistavat entistä laajemmin potilaiden hoidon muualla kuin suurissa hoitolaitoksissa.

Paavo Kajander

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: