Lukijalta: Satakuntalaista satamapolitiikkaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Satakuntalaista satamapolitiikkaa

8.7.2020 17:59

Mikko Elo ottaa oikeutetusti kantaa Porin satamien ja vesilaitoksen omistukseen mielipidekirjoituksessaan (SK 7.7.). Erityisen kiinnostavaksi asian tekee Porin ja Rauman satamien erilaiset toimintastrategiat.

Rauman satama siirtyi hiljattain osaksi kansainvälistä Euroports-konsernia, jonka pääomistaja on monacolainen sijoitusyhtiö. Sillä on Euroopassa ja Asiassa 26 terminaalia ja Suomessa Rauman lisäksi satamatoiminnot Pietarsaaressa. Neuvottelut Porin kanssa päättyivät tuloksettomina syistä, joista ei ole kerrottu julkisuuteen.

Molemmat länsirannikon satamat ovat maakunnalle tärkeitä koska ne tarjoavat alueen yrityksille niiden käyttämiä logistiikkapalveluita. Niiden yhtiöittäminen ja siirtyminen osaksi kansainvälistä verkostoa voikin olla strategisesti erittäin tärkeää tilanteessa, jossa ne hakevat kilpailuetua ja vahvistavat asemaansa kansainvälisinä toimijoina.

Raumalle tämä näyttää olevan luonteva ratkaisu jo senkin takia, että se on nousut Suomen kolmanneksi suurimmaksi konttisatamaksi. Kasvupotentiaalia kasvattavat sataman uudet investoinnit ja erityisesti Metsä Fibren sahainvestointi. Myös telakan tulevaisuus näyttää valoisalta.

Porin satamat ovat erikoistuneet bulkki- ja raaka-aineiden transitokuljetuksiin muun muassa Venäjälle. Tärkeimmät asiakkaat ovat Harjavallassa kansainväliset metallikonsernit ja jatkossa Bayerin akkukemikaalitehdas.

Porilla tulee olemaankin entistä suurempi vastuu siitä, että satamien logistiikkapalvelut tyydyttävät maakunnan yritysten tarpeita. Investoinnit ja niiden rahoituksen kaupunki joutuu kuitenkin hoitamaan omaehtoisella lainoituksella tai budjettirahoituksella.

Samaan aikaan kannattavaa vesilaitosta, Porin Vesi, ollaan myymässä tai ainakin muuttamassa nykyistä liikelaitosjärjestelyä. Tulee kuitenkin muistaa, että sataman pyörittäminen on liiketoimintaa, jossa on omat riskinsä, kun taas vesilaitoksen palvelut ovat kuntalaisille, veronmaksajille tarkoitettuja lakisääteisiä palveluita. Niiden tuottamisella ei ole tarkoitus kerätä maksimaalista voittoa.

Porissa on yksi Suomen laadukkaimpia vesiä, josta ei pidä tehdä kauppatavaraa.

Kirjoittaja on porilainen metsänhoitaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: