Mielipide: Porin satama myyntiin, vesiyhtiö ei - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Porin satama myyntiin, vesi ei

Kirjoittaja ehdottaa Porin sataman myymistä Porin veden sijaan.

6.7.2020 19:36 | Päivitetty 7.7.2020 10:05

Elävästi muistuvat mieleeni 1980-luvun kaupunginvaltuuston tilinpäätöskokoukset, jotka oli tapana pitää merellisessä ympäristössä. Silloinen valtuuston puheenjohtaja, edeltäjäni Eero Grönroos aloitti laulun ”Mäntyluodon satama on satamista parhain”, ja muut yhtyivät lauluun täysin rinnoin.

Vaan näin ei voi laulaa enää tänään, vaikka aikanaan Suomen syvin satama Tahkoluotokin valmistui 1980-luvun lopulla.

Vuonna 2014 Porin kaupunki yhtiöitti satamansa, jonka nimi on Porin Satama Oy, mutta tulokset eivät ole juuri parantuneet. Yhtiö on tuottanut tappiota lähes joka vuosi, ja viime vuonna tappio oli noin 0,5 miljoonaa euroa. Yhtiö on täysin kaupungin omistama ja sen hallituksen jäsenet valitaan vaalikaudeksi kerrallaan.

Kaupunki on jo ennen yhtiöittämistä panostanut satoja miljoonia euroja Porin satamaan. Nyt yhtiön uusi toimitusjohtaja Vesa Mäkilä aikoo investoida 50 miljoonaa euroa lisää sataman infraan. Tarvittava rahoitus otetaan lainana, jonka kaupunki takaa.

Myös Pori Energia Oy ja Porin Vesi tulouttavat kaupungille sovitun summan voitostaan. Porin Veden osalta se on 2,2 miljoonaa vuodessa.

Viime aikoina on käyty julkista keskustelua Porin Veden myymisestä, ja hinnaksi on arvioitu 150 miljoonaa euroa. Minusta Porin Veden myyntiä ei pidä edes ajatella. Veden hinnan arvioidaan nousevan korkeammaksi kuin öljyn vuoteen 2050 mennessä. Vesi on niin sanottu luonnollinen monopoli ja tätä monopolia ei pidä myydä sijoittajille.

Rauman satama on tulouttanut kaupungille vuosittain noin 5 miljoonaa euroa, joka on kaupungille merkittävä tulonlähde. Rauman satamaa on johtanut tuloksellisesti Hannu Asumalahti vuodesta 1999 samalla, kun Porin sataman johtajat ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin.

Rauma ei varmasti ole kiinnostunut yhteistyöstä tappiota tuottavan ja velkaantuneen Porin sataman kanssa.

Kaiken edellä olevan perusteella ehdotan harkittavaksi Porin sataman myyntiä. Kelvollisia ostajia varmasti löytyy.

Kirjoittaja on porilainen valtiopäiväneuvos.

Kirjoitusta on oikaistu 7.7. kello 10.05: Tekstissä mainittiin, että Porin Vesi olisi osakeyhtiö, mutta se on kaupungin liikelaitos. Samalla otsikkoa on muutettu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: