Uusliberalismin kirous vauhdittaa maailman syöksyä kohti katastrofia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Uusliberalismin kirous vauhdittaa maailman syöksyä kohti katastrofia

9.6.2020 21:48

Uusliberalismi on talouspoliittinen suuntaus, jonka mukaan yksityinen omistusoikeus, vapaat markkinat ja vapaakauppa edistävät parhaiten hyvinvointia. Tunnusomaisia piirteitä ovat alhainen verotus, heikko sosiaali- ja terveydenhuolto sekä haluttomuus ympäristönsuojeluun.

Valtion ei pitäisi määräillä vaan jättää asiat markkinavoimien hoidettavaksi. Suuntauksen tyyppiedustajina on pidetty Ronald Reagania ja Margaret Thatcheria ja nykyisin Donald Trumpia, jonka toimet tosin ovat kovin sekavia.

Jo aiemmin on käynyt ilmi, että uusliberaali talouspolitiikka on vauhdittanut maailman syöksyä sellaisiin ekokatastrofeihin kuin monimuotoisuuden katoaminen, merien saastuminen, ilmaston lämpeneminen jne. Nyt on havaittavissa myös, miten tämä ajatusmalli on vaikuttanut koronaviruksen seurauksiin.

Äärimmäisen uusliberaalien populistijohtajien (Donald Trump/USA, Jair Bolsonaro/Brasilia, Boris Johnson/Englanti) viivyttäessä koronarajoituksia kansalaiset ovat maksaneet kovan hinnan talouselämän pyörittämisestä. Näissä maissa on kuollut joukoittain erityisesti köyhiä, perussairaita ja iäkkäitä kansalaisia.

Suomessa vallassa on sosiaalidemokraattien johtama enemmistöhallitus, jonka kansalaisten henkeä ja terveyttä kunnioittavat arvot ovat selvästi ohjanneet koronaviruksen torjuntaan tähdänneitä ratkaisuja. Hallituksen toimet ovat sisältäneet erittäin kovaa puuttumista talouselämään ja yksilönvapauteen. Kansalaiset ovat kuitenkin laajalti hyväksyneet tiukat rajoitukset, joista tiedetään aiheutuvan raskaita taloudellisia seurauksia.

Tiukan valtiollisen sääntelyn hyväksymisen perusteena on juuri se, että hyvin laajasti, jopa maailmanlaajuisesti on ymmärretty, että talouselämää ja ihmisen toimintaa yleisestikin on pakko säädellä entistä tiukemmin ja määrätietoisemmin ja että valtioiden ja kansainvälisten yhteisöjen on se tehtävä. Maailmaa ei voi jättää markkinavoimien ohjattavaksi.

Vain muutama vuosi sitten Sipilän, Orvon ja Soinin hallitus ähelsi turhien säännösten purkutalkoissa. Käsikirjoitus oli uusliberaali farssi. Toisin on nyt. Jopa oppositio on nyt hyväksynyt valtion asettamat tiukat rajoitukset ja vieläpä vaatinut kovempia toimia. Uusliberaali ajatusmalli on kokenut melkoisen arvonalennuksen, niin ainakin voi toivoa.

Johtava uusliberaali Trump on koko hallintonsa ajan pyrkinyt repimään hajalle kansainvälisten järjestöjen rakenteita. Hänen häpeällinen hyökkäyksensä Maailman terveysjärjestö WHO:n kimppuun on ollut erityisen vahingollinen tilanteessa, jossa koko maailma tarvitsisi yhteistyötä kaikkia piinaavan pandemian voittamiseksi. Maailman ykköshuligaanille naisten, lasten ja meidän kaikkien henki ja terveys on vain pelinappula kauppapolitiikassa.

Suomen hallituksen humaani kansalaisten henkeä ja terveyttä suojaava toimintalinja toivottavasti herättää uskoa siihen, että uusliberaaleista häiriköistä huolimatta myös ympäristöongelmia voidaan ratkaista yhdessä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Erik Sallinen

Varatuomari, Nakkila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: