Viinan, tupakan ja huumeiden "rinnalle" on ujutettu puhelinriippuvuus - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Viinan, tupakan ja huumeiden "rinnalle" on ujutettu puhelinriippuvuus – riippuvuus älypuhelimen sisällöstä on ollut tietoinen tavoite

Eri tutkimusten mukaan keskiverto älypuhelimen käyttäjä vilkuilee laitettaan 150–220 kertaa päivässä.­

12.7.2020 20:30

Jos Internet olisi valtio, se olisi Greenpeacen mukaan energian kuluttajana kuudes. Fortune-lehti arvioi, että yhden hitin viisi miljardia katsojakertaa hotkaisee energiaa saman verran kuin 40 000 yhdysvaltalaista kotia vuodessa – eikä niissä sähkön kanssa nuukailla.

SK:n tekstarissa joku piti turhana tietää, onko Kiinassa enemmän väkeä kuin Suomessa, sillä vastauksen voi googlettaa. Kattilallinen vettä kiehuu 10 haun vaatimalla energialla. Miljoonat haut – ja vieläpä turhat – ovat ympäristöriski.

Palvelimet, ilmastoidut konesalit, tietoverkot, modeemit, toistolaitteet ja näytöt tarvitsevat sähköä. Mobiilidatayhteys kuluttaa viisinkertaisesti verrattuna langalliseen internetkontaktiin.

"Digitalisointi" vähentää ansiotulo- ja arvonlisäverokertymää. Milloin verotetaan mobiilidataa? Puoli miljoonaa meistä käyttää 95 prosenttia laajakaistan kapasiteetista.

Puhelinta vaihdetaan vilkkaasti. Vanha päätyy kaatopaikalle tai lojuu komerossa. Jokainen vehje vaatii arvokkaita metalleja. Mistä ja miten ne louhitaan?

Viinan, tupakan ja huumeiden "rinnalle" on ujutettu puhelinriippuvuus. Neljäsosa yläasteikäisistä on yrittänyt siitä eroon, mutta onnistumatta.

Nuoret ehdottivat (HS 21.5.2019), että vanhemmat valvoisivat netin käyttöä. Mutta he alkavat olla niitä ikäluokkia, joiden oma niska jo on kumarassa.

Eri tutkimusten mukaan keskiverto älypuhelimen käyttäjä vilkuilee laitettaan 150–220 kertaa päivässä. Dosentti Petri Hyytiä Helsingin yliopistosta näkee siinä samoja piirteitä kuin peli- ja huumeriippuvuudessa. USA:ssa sille on harkittu sairausluokitusta.

"Britannian Ylen" eli BBC:n dokumentissa kuvailtiin maailmanhistorian suurinta käyttäytymiskoetta, joka on lisäksi onnistunut. Riippuvuus älypuhelimen sisällöstä on nimittäin ollut tietoinen tavoite. Näin haalittu huomio myydään mainostajille.

Kesähelteillä Facebookin muutama suurmainostaja tosin purnasi sivuston sisältämistä vihateksteistä.

Esimerkiksi Facebookiin on saatu kolmannes maailman väestöstä. Sen tarkoitus oli alun perinkin hyödyntää ihmisen heikkouksia. Somesovellutukset ovat ykkössyy tarttua puhelimeen.

Hanke edistyi, kun Kalifornian Piilaakson huippusuunnittelijan Aza Raskin kehitti kuvan päättymättömän vierittämisen. Ennen piti klikata uudelle sivulle.

Myös värien houkutus on tärkeä. Raskin pitää oman iPhonensa mustavalkoisena.

Nuoret kumartuvat keskimäärin 90 kertaa päivässä tarkistamaan mahdolliset tykkäykset ja sydämet – tai niiden puutteen.

Puhutaan dopamiinista, keskushermoston välittäjäaineena toimivasta hormonista. Esimerkiksi rahapelivoitto saa aikaan dopamiinin tuotantoa.

Se on mielihyvähormoni, joka piristää ja lisää energiaa, mutta se luuraa myös erinäisten riippuvuuksien taustalla. Se ikään kuin lupaa tulevaa palkintoa.

Jokainen kännykän kilahdus puolestaan lisää levottomuutta, stressihormonia: olisi kohtalokasta jäädä porukan ulkopuolelle.

Toistuvasti mediassa varoitellaan, ettei iPhone ole lasten lelu. Tohtori Nancy Cheevers sanoi BBC:lle, että älypuhelimen antaminen pikkulapselle on sama kuin tarjoaisi kokaiinia.

YK:n lapsenoikeuksien julistus velvoittaa suojelemaan lapsia terveydelle vaarallisilta mediasisällöiltä.

Vanhemmat saattavat syöttää someen jopa sadoittain lastensa kuvia, mikä loukkaa heidän yksityisyyttään ja voi jälkikäteen olla kohtalokasta.

Lapset tuntevat turvattomuutta, kun vanhemmat vaipuvat omaan somemaailmaansa. Usein kokouksissakin tärkein on oma puhelin. Litteä "kolmas pyörä" on jopa aiheuttanut avioeroja.

Kirjoittaja on SK:n entinen päätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?