Mielipide: Nuorten luottamus eläkejärjestelmään on tärkeää - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mielipide: Nuorten luottamus eläkejärjestelmään on tärkeää

3.9.2019 20:12

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n mielestä maksussa olevien eläkkeiden perustuslaillinen suoja on ehdottomasti säilytettävä. Nuorten luottamus eläkejärjestelmään on elintärkeää nyt ja tulevaisuudessa.

Keinoja luottamuksen vahvistamiseen tulee kuitenkin etsiä muualta kuin leikkaamalla jo maksussa olevia eläkkeitä. On myös nuorten etu, että he voivat olla varmoja siitä, ettei heidän keräämiään eläkkeitä leikata tulevaisuudessa.

Työeläkejärjestelmämme on yksi maailman parhaista, eikä sen rahoitus ole tällä hetkellä kriisissä. Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan työeläkemaksu voidaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti.

Suomessa on lähes 1,5 miljoonaa omaa eläkettä saavaa henkilöä. Mediaanieläke oli viime vuoden lopussa bruttona 1 459 euroa kuukaudessa. Puolet eläkkeensaajista sai eläkettä tuon summan alle. Lähes 40 prosentilla eläke jäi alle 1 250 euron kuukaudessa. Heistä kaksi kolmesta oli naisia.

Tammikuussa 2018 kansaneläkkeen saajia ja työeläkettä kansaneläkkeellä täydentäviä oli yhteensä 604 000 henkilöä. Heitä koskettivat edellisen hallituksen kansaneläkkeisiin tehdyt leikkaukset ja jäädytykset. Paljon sairastaviin iskivät vielä sosiaali- ja terveysturvan asiakasmaksujen järkyttävät korotukset.

Eläketurvakeskuksen kyselytutkimuksen mukaan lähes 10 prosenttia eläkeläisistä kokee vakavia toimeentulo-ongelmia. Puolet kokee tavanomaisten menojen kattamisessa jonkinasteisia vaikeuksia. Kolmasosa kertoo, ettei heille jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen.

Eläketurvakeskuksen 19.8. julkistamasta tutkimuksesta kävi ilmi, että 55–85-vuotiailla eläkkeensaajilla kotitalouksien välinen apu kuuluu useimpien, 75 prosentin, elämään. Yleisintä on taloudellisen avun antaminen lapsille. Taloudellisen avun saaminen on harvinaista. Lapsia autetaan usein myös lastenlasten hoidossa ja kuljetuksissa.

Ikääntyneet kantavat huolta nuoremmista sukupolvista ja antavat tutkitusti oman panoksensa heidän elämänsä tukemiseen. Rakennetaan maatamme toinen toistaan tukien ja kannustaen, ei repien ja riidellen. Pidetään yhdessä huolta siitä, että silta yli sukupolvien kantaa nyt ja tulevaisuudessa.

Tuulikki Pajunen

puheenjohtaja, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n Satakunnan piiri

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: