Yli 70-vuotiaiden karanteeni on ikärasismia – Saksassa ei hyväksytä minkäänlaisia ikärajoituksia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Yli 70-vuotiaiden karanteeni on ikärasismia – Saksassa ei hyväksytä minkäänlaisia ikärajoituksia

10.5.2020 19:48

Julkisuudessa on käyty ajoittain vilkastakin keskustelua yli 70-vuotiaiden karanteenista. Sitä on lähinnä puolustettu sillä, että se on suositus, jolla halutaan ”suojella” iäkkäitä ihmisiä. Suomen lisäksi tuo suositus on joissakin muissakin maissa, mutta ei läheskään kaikissa.

Kaiken kukkuraksi monet kaupat suosittelivat, että yli 70-vuotiaat käyvät kaupassa kello 6 ja 7 väliseinä aikana. Mikähän järki tässä oli? Iäkkäät ihmiset, joilla varmasti on unen tarvetta, joutuvat ensimmäiseksi aamulla kauppaan.

Vertailun vuoksi otan esimerkin Saksasta. Siellä ei hyväksytä minkäänlaisia ikärajoituksia, koska niitä pidetään ikärasismina. Kauppa-ajoiksi on suositus klo 9–11 ja 14–16.

Suomessa entinen eduskunnan ja EU:nkin oikeusasiamies Jacob Söderman (sd.) on myös fb-päivityksessään kummastellut tätä yli 70-vuotiaiden karanteenia. Söderman pitää sitä räikeänä ikärasismina.

On myös mielenkiintoista katsoa Satakunnan ja Porin tilannetta. Satakunnassa on ollut 53 koronatartuntaa. Kaksi miestä on ollut tehohoidossa, ja he ovat olleet 40–65-vuotiaita. Ylilääkäri Sari Sjövallin mukaan (SK 7.5) Satasairaala oli valmistautunut vastaanottamaan 20 tehohoitopotilasta, mutta vain 2 on siis tarvinnut tehohoitoa.

Kaikki kiireettömät leikkaukset ja hoito lopetettiin mukaan lukien hampaiden hoito.

Tämä kaikki on aiheuttanut valtavan budjettivajeen, ja lomautuksiakin on suunniteltu.

Helsingin Sanomat julkaisi (8.5) hallituksen muistion, jonka mukaan koko maassa sairaaloissa kiireettömän vuodeosastohoidon potilaiden määrä väheni maalis-huhtikuussa 37 prosenttia. Muistion perustella koronaepidemia on jättänyt jonoon muun muassa tekonivelleikkauksia, tuki-ja liikuntaelinten ja ruoansulatuselinten tähystyksiä sekä sepelvaltimoiden pallolaajennuksia.

Koronavirus on ennen kaikkea terveydellinen ongelma, joka koskee kaikenikäisiä. Kuka tahansa voi saada tartunnan ikään katsomatta. Yli 70-vuotiaille, joille suositellaan elämistä karanteenia vastaavissa oloissa, se on myös sosiaalinen, psykologinen ja fyysinen ongelma enemmän kuin muille.

Mikko Elo

Valtiopäiväneuvos, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: