Pori elää sosialistista utopiaa – haluaako johto edes muutosta? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pori elää sosialistista utopiaa – haluaako johto edes muutosta?

19.5.2019 18:45

Helsingissä järjestettiin tiedemarssi jokunen viikko sitten. Tapahtuman yhtenä tarkoituksena oli vaatimus poliittisen päätöksenteon tieteellistämisestä. Kysymys onkin, että onko nykyajan poliitikko valmis hyväksymään asioihin hyvin informoidun ja puolueettoman tarkkailijan aseman?

Valitettavasti ihmisen puoluepoliittista toimintaa ei ohjaa järki vaan intohimot vaikka poliittiset päätökset tulisi tehdä tieteellisesti, jossa havainnoidaan, analysoidaan ja etsitään säännönmukaisuuksia. Tieteellinen politiikka poistaa erimielisyyksiä ja asioita hallitaan paremmin.

Yhteiskunnan menestys nousee sivistyksestä, yhteistyöstä, työnjaosta ja järjen käyttämisestä. Porissa on hyvät mahdollisuudet sivistää itseään. Toisella asteella on laaja koulutustarjonta. Tiedekorkeakoulu on pitkälti entisen kaupunginjohtajamme Martti Sinisalmen (sd.) ansiota. Yhteistyö hänen ja maakuntajohtaja Pekka Turusen (kok.) kanssa kantoi hedelmää ammattikorkeakoulun verran.

Työnjako on loistava keino tehostaa ja lisätä työn tuottavuutta. Silloin jokaisen henkilön oma ammattitaito ja kyvyt pääsevät esille. Jos kaikki päätökset joka tapauksessa kuitenkin menevät kaupungintalon kulmahuoneen kautta, mitään todellista työnjakoa ei tapahdu.

Jos yksittäinen virkamies yrittää käyttää järkeään työn tehostamiseksi, niin välittömästi ovat paikallisten ammattijärjestöjen pikkutoimitsijat oven takana uhkaamassa vastatoimilla. Tällaisessa työilmapiirissä työn tekemisen moraali muodostuu väkisinkin heikoksi.

Demokratiassa on valuvika. On täysin järjen vastaista ja edesvastuutonta, että omantunnonvapaus ja älyllisen tasa-arvon erehtymättömyys valjastetaan esimerkiksi politiikassa tärkeiden asioiden hoitoon. Valtaa havittelevan, mutta sivistymättömän henkilön on valtaa saadakseen hakeuduttava joko järjestöihin tai politiikkaan.

Jokainen on oman elämänsä MacGyver ratkoen ongelmia juuri sillä tasolla, johon omat rahkeet riittävät. Täytyy olla myös rohkeutta myöntää jos taidot eivät riitä. Edustuksellisen demokratian pitäisi olla myös edistyksellistä.

Politiikkaa tulisi tehdä ensin valtarakenteita tutkimalla. Kun ne on analysoitu, täytyisi keskittyä dynamiikkaan eli tutkia sen mahdollisia eri kehityslinjoja. Nämä asiat ovat täynnä teorioita, jolloin valta tulisi antaa visionääreille sekä tieteen harjoittajille.

Olisiko Porissa aika siirtyä täysin kaupunginvaltuutetuista erotettuun kaupunginhallitukseen tietyissä vaikeissa asioissa kuten esimerkiksi elinkeinopolitiikassa? Uskon, että elinkeinoelämästä ja tiedeyhteisöistä löytyisi henkilöitä joita asia kiinnostaisi.

Toivottavasti muutos tulee viimeistään seuraavissa vaaleissa. Nykyinen sosialistinen henkinen insesti johtaa hengettömään degeneraatioon, koska järkevä poliittinen päätöksentekokoneisto on impotentti. Mutta haluaako kaupungin johto muutosta? Hehän elävät jo omassa utopiassaan.

Jukka Piisi

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut