Raiskauspykälät alkanevat vastata "kansan oikeustajua" – Nyt on tekeillä laki, joka edellyttää kummankin osapuolen suostumusta, näyttö olisi edelleen vaikeaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Raiskauspykälät alkanevat vastata "kansan oikeustajua" – Nyt on tekeillä laki, joka edellyttää kummankin osapuolen suostumusta, näyttö olisi edelleen vaikeaa

Valtakunnansyyttäjän mukaan vain 3–5 prosenttia raiskauksista tulee poliisin tutkintaan, vaikka tällä vuosisadalla ilmoitukset ovat selvästi lisääntyneet. Vuosina 2009–2018 ilmoitetuista raiskauksista 97 prosenttia kohdistui naisiin.

1.8.2020 15:00

Viime vuonna voimaan saatu rikoslain kohta lapsen törkeästä raiskauksesta aiheutti kesäkuussa savolaismiehelle kahdeksan vuoden tuomion. Pykälää on sovellettu kymmenkunta kertaa. Asiantuntijan mukaan mies olisi vanhan lain perusteella selvinnyt kahdella tai kolmella vuodella.

Varsinaissuomalainen "sarjaraiskaaja" sai viime vuonna maksimin, 12 vuotta. Minimi on neljä.

Raiskauspykälät alkanevat vastata "kansan oikeustajua". Tosin ensikertalaisella on 50 prosentin "alennus".

Nukkuneen tai sammuneen raiskaus oli vuoteen 2011 "pakottamista sukupuoliyhteyteen", ja kolme vuotta myöhemmin säädettiin, että alle 18-vuotiaan raiskaus on pääsääntöisesti törkeä.

Nyt on tekeillä laki, joka edellyttää kummankin osapuolen suostumusta. Näyttö olisi edelleen vaikeaa.

Ruotsissa ehto on ollut voimassa vuodesta 2018, mutta tulokset eivät ole kovin vakuuttavia. Paitsi kun uhri oli äänittänyt koko kolmen vartin touhun, ja tallenteelta kuului monta kertaa "nej!".

"Tavallisenkin" raiskauksen hinta on vuodesta 2014 ollut meillä yhdestä kuuteen vuoteen.

Vielä noin parikymmentä vuotta sitten kinattiin siitä, onko raiskaus avioliitossa rikos.

Pykäliä siis piisaa, mutta viime vuonna valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen moitti tuomioistuimia turhan lievistä ratkaisuista, eikä hän ollut tyytyväinen syyttäjiinkään. Käytössä on liian usein asteikon alapää.

Viime vuonna myös Euroopan neuvostosta moitittiin Suomen pienten rangaistusten linjaa naisten raiskauksissa. Vuosina 2009–2018 ilmoitetuista raiskauksista 97 prosenttia kohdistui naisiin, vaikka miehenkin raiskaaminen noteerataan rikokseksi.

Asenteet ovat onneksi muuttuneet. Vielä 1990-luvulla myös virkavalta usein vähätteli tapahtunutta, ja kuulustelujen jälkeen uhri saattoi tuntea olevansa itse syyllinen.

Vastenmielisimpiä tapauksia ovat isien ja isäpuolten vuosia kestäneet pikkutyttöjen piinaamiset.

Lakeja laaditaan ja asenteita muokataan, mutta valtakunnansyyttäjän mukaan vain 3–5 prosenttia raiskauksista tulee poliisin tutkintaan, vaikka tällä vuosisadalla ilmoitukset ovat selvästi lisääntyneet, joissakin poliisipiireissä nelinkertaistuneet.

Poliisille on syytä tehdä raiskauksesta ilmoitus – ja mahdollisimman tuoreeltaan.

Vuonna 2017 tehdyistä 1 249 ilmoituksesta 70 prosenttia meni syyttäjälle. Tuomioita niistä on saatu 209. Se on vajaa 17 prosenttia ilmoituksista. Prosentti oli sama viime vuonna.

Ulkomaalaistaustaisten osuus on pysynyt karkeasti kolmanneksessa. Tilastokeskuksen mukaan heitä on noin kahdeksan prosenttia kansasta.

Niin sanotut kulttuurierot ovat valtavat. Eräs raiskauksesta kiinni jäänyt syyrialainen selitti, että hän luuli "seksin olevan vapaata Euroopassa".

Monessa maassa se lähes onkin. Venäjällä säädettiin 2017 laki, joka käytännössä sallii raiskauksen avioliitossa. Maassa kuolee väkivaltaan 12 000–14 000 naista vuodessa.

Intiassa on suorastaan naisvihamielisiä asenteita. Joukkoraiskausten selvittelyssä ensin syynätään uhrin mahdollista "syyllisyyttä".

Afganistanissa nuoria tyttöjä naitetaan aikamiehille monessa tapauksessa raiskattaviksi. Toivottomat tytöt tekevät itsemurhia.

Raiskaus on myös sota-ase. Stalinin määräys alistaa saksalainen nainen johti yksin Berliinissä 1945 satoihintuhansiin raiskauksiin – nuorista tytöistä mummuihin. Eivätkä natsivalloittajatkaan aina ensimmäiseksi rotuhygieniaa pohtineet.

Kongon ja Somalian sisällissodissa naiset ovat olleet sotasaalista. Jugoslavian hajotussodat eivät tehneet poikkeusta.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti 2008, että konfliktialueen raiskaukset ovat sotarikoksia.

Kirjoittaja on SK:n entinen päätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut