Päiväkotilapsien suunterveyttä on edistettävä ksylitol-pastilleilla - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Päiväkotilapsien suunterveyttä on edistettävä ksylitol-pastilleilla

Kirjoittaja ihmettelee, miksi Porin perusturvan alueella ei noudateta Käypä hoito-suosituksia ja anneta päiväkoti-ikäisille ksylitol-pastilleja.

10.5.2020 21:47

Ennaltaehkäisy on varsin järkevä tapa edistää asioita. Paremman lopputuloksen lisäksi ennaltaehkäisy säästää rahaa. Kunnallisessa päätöksenteossa veronmaksajien kerryttämät varat tulisi käyttää tilanteesta riippumatta viisasti, eikä oikoa mutkia säästämisen toivossa.

Perästä kuuluu ja huomattavasti kalliimmalla hintalapulla. Ainakin kun kyse on päiväkotilasten ksylitol-pastilleista.

Lasten olisi tärkeää oppia huolehtimaan suunsa terveydestä jo varhain päiväkoti-iässä. Hampaiden harjauksen lisäksi ksylitoli-pastilleja tulisi käyttää ainakin kolme kertaa päivässä aterian jälkeen. Tämän on todettu pienentävän riskiä

hampaiden reikiintymiseen. Vain hoitamalla hampaita ne pysyvät terveinä mahdollisimman pitkään.

Sosiaali- ja terveysministeriön Käypä hoito-suosituksen mukaan päivähoidossa tulisi aterian jälkeen antaa ksylitol-annos asiakkaalle maksutta. Saman suosituksen mukaan päiväkotiympäristön tulisi olla makeisvapaa ja hampaita tulisi harjata fluorihammastahnalla kahdesti päivässä.

Olenkin hyvin huolissani perusturvan alkuvuonna 2020 muuttuneista käytännöistä, jotka eivät ole edellä mainitun suosituksen mukaisia. Sen sijaan, että aterian jälkeinen happohyökkäys torjuttaisiin ksylitolilla jokaisen aterian jälkeen, hammashoitaja kiertää päiväkodeissa valistamassa hampaiden harjauksen tärkeydestä.

Päiväkodeissa on lapsia aina vauvoista eskarilaisiksi asti. Mikä konkreettinen hyöty on antaa kaksivuotiaalle valistusta ja hampaiden harjausopetusta, kun se ei ole jokapäiväistä?

Vanhemman ja huoltajan velvollisuus on huolehtia lastensa hampaiden harjauksesta, ei pienen lapsen itsensä. On rahan haaskausta valistaa lapsia, jos vanhemmat eivät hoida velvollisuuttaan.

Jokainen perhe valitsee kotonaan minkälaista ruokaa lapsilleen tarjoaa, päiväkodissa syödään sitä mitä saa. Ruokalistalla on usein esimerkiksi mehua, hilloja, mehukeittoja ja kaakaota, jotka ovat hyvin sokeripitoisia ruokia.

Monelle lapselle päiväkoti on ollut ainoa paikka, jossa päivittäisestä ksylitol-annoksesta on huolehdittu. Monen lapsen hampaita ei myöskään kotona harjata. Ei, vaikka kuinka lapsia valistaisi.

Ennen aterian jälkeen happohyökkäys katkaistiin ksylitol-pastillilla. Nyt raha käytetään pienten lasten valistukseen ja harjausopetukseen. Säästöä, vai ei?

Viliina Välimäki

Varavaltuutettu (kok.), Pori Satakunnan Kokoomusnaisten pj.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: