Sisäinen rekrytointi voisi tuoda säästöjä Porissakin - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Sisäinen rekrytointi voisi tuoda säästöjä Porissakin

Työttömille tarjotaan useita erilaisia valmennuspalveluita, kuten uravalmennusta, työnhakuvalmennusta ja työhön valmennusta. Suurin osa viime vuonna valmennuksen suorittaneista oli kolme kuukautta palvelun päättymisen jälkeen edelleen työttömänä.

22.6.2020 20:00

Rekrytointi on kallista. Se maksaa sekä aikaa, vaivaa että rahaa.

Ennen kuin uutta työntekijää lähdetään rekrytoimaan organisaation ulkopuolelta, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä parasta ratkaisua. Onko tehtävä välttämätön? Voiko käyttää hyödyksi määräaikaista työvoimaa? Voisiko tehtävää jakaa jo olemassa oleville työntekijöille? Olisiko nykyisessä henkilöstössä tehtävään sopivaa osaajaa?

Sisäisillä rekrytoinneilla voidaan täyttää hyvin monenlaisia tehtäviä. Osa henkilöstöstä saattaa olla kiinnostunut etenemään esimiesasemaan, osa haluaa kasvattaa asiantuntijuuttaan tai sitten vain halutaan vaihtaa ammattia.

Kustannusten säästymisen lisäksi sisäisten rekrytointien etuna on työntekijöiden sitouttaminen. Kun työntekijät kokevat, että työpaikassa on mahdollisuus kehittyä, he eivät hakeudu niin helposti toisten työnantajien palvelukseen. Jos nykyiseen työhönsä turhautunut sisäinen ehdokas pääsee siirtymään tavoittelemaansa uuteen tehtävään, hän saa lisää ”virtaa rukkasiin” ja pystyy motivoituneena tarjoamaan vahvemman panoksen työyhteisöön.

Etuina ovat myös sisäinen tiedon siirtyminen yksiköstä toiseen sekä organisaation kannalta lyhyt perehdytysjakso. Siirtyvän henkilön entinen paikka voidaan jättää täyttämättä tai täyttää myös sisäisellä ehdokkaalla, jolla on edessään samankaltainen motivoiva uutuus – uusi työ, joka saa hänetkin yrittämään parhaansa.

Porin kaupunginhallitus päätti 11.5.2020 kokouksessaan, että vuoden kestävät ja sitä pidemmät virat ja toimet täytetään vain kaupunginhallituksen myöntämän täyttöluvan perusteella. Myös menettely alle vuoden mittaisten määräaikaisten sijaisten käytön rajoittamisesta tulee olemaan jatkossa hyvin tiukka.

Aina ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Sisäinen rekrytointi voi olla paras vaihtoehto silloin, kun tarvittavaa osaamista löytyy organisaation sisältä jo valmiiksi sekä henkilöstön vähentämistarve on kova. Tähän saakka Porin kaupunki on vasta harjoitellut yksittäisillä tapauksilla sisäistä hakua intra-verkossa. Suurimmasta osasta työpaikoista saa kuitenkin lukea Satakunnan Kansasta, TE-keskuksen sivuilta tai Porin nettisivuilta. Näitä paikkoja voi tietysti hakea kuka vain, mutta ne eivät ole sisäisiä hakuja.

Sisäinen haku voisi yllättää, kuinka moniosaajia Porin kaupungin työntekijöistä - ja mistä organisaatiosta tahansa - löytyykään.

Kirjoittaja on kaupungin työntekijä, Söörmarkku (Kesk.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: