Mielipide: Lähiomaisten vierailut sallittava hoivakoteihin suojavarustein - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lähiomaisten vierailut sallittava hoivakoteihin suojavarustein

7.5.2020 21:08

Koronakriisin aikana, mutta viimeistään nyt pitää käydä keskustelua, onko täydellinen vierailukielto hoivakoteihin oikea ratkaisu. Vierailujen tuomaa riskiä voidaan pienentää erilaisten kasvosuojusten ja muiden suojaimien käytöllä sekä hyvällä käsihygienialla.

Omaisille pitää tarjota vähintäänkin ensi alkuun mahdollisuus ulkoiluttaa läheisiään. Tämä auttaa hoivakodin asukkaan kunnon ylläpidossa merkittävästi.

On järjestelykysymys miten tämä hoidetaan. Hoivakodin hoitajat voivat pukea asukkaille ulkovaatteet ja tuoda heidät joko hoivakodin piha-alueelle tai ulko-ovelle, jossa asukkaan omainen odottaa.

Voidaan myös sopia, että molemmilla pitää olla kasvomaskit ja käsissä suojakäsineet. Mitä vaaraa tässä tilanteessa olisi koronan tartuttamiselle?

Äitini on 90-vuotias ja asuu hoivakodissa. Hän on ollut eristettynä 11.3.2020 alkaen. Soitan hänelle päivittäin ja näissä puheluissa olen huomannut hänen taantuneen.

Sanojen tuottaminen on vaikeutunut, puhuminen hidastunut. Hän on kertonut, että ei ole käynyt kävelemässä ulkona koko tänä aikana. Hoivakodin ulkoterassilla hän on juonut kahvit käsittääkseni kerran, toki ilmatkaan eivät ole vielä suosineet verannalla istuskelua.

Jokainen voi itse päätellä, miltä kahdeksan viikon liikkumattomuus ja yksinäisyys voi tuntua. Pienestä huoneesta on päässyt ruokasaliin ruokailemaan kerran viikossa, koska valmiuslain aikana samassa tilassa on saanut ruokailla vain viisi henkeä kerrallaan, lopuille ruoka jaetaan huoneisiin.

Onko tämä täydellinen eristäminen inhimillistä? Minusta ei ole.

Hoivakodissa, jossa äitini on, on asukkaiden keski-ikä 90 vuotta. Onko oikein rangaista heitä vankilanomaisilla oloilla jo kohta kahdeksatta viikkoa?

Äidilläni on vaikeutunut tv-kaukosäätimen käyttö, puhelimella soittaminen ja siihen vastaaminen. Hän hakee sanoja paljon pidempään ja puheen tuottaminen on myös vaikeutunut. Mitä kaikkea muuta ongelmaa on syntynyt tänä aikana, jota en näe tai en osaa päätellä?

Onneksi olen vielä saanut äitini puhelimen päähän. On paljon vanhuksia, jotka eivät osaa vastata puhelimeen, jolloin omaiset eivät saa heihin mitään yhteyttä.

Pyydän koko sydämestäni jonkinlaista ratkaisua, jolla aivan lähimmäiset saisivat nähdä rakkaitaan. Elinvuosia heillä on enää jäljellä kovin vähän, jos vuosia ollenkaan. Tällaisella täydellisellä vierailu- ja tapaamiskiellolla ei voida jatkaa näiden hoivakotiasukkien kohdalla.

Kesä on parasta aikaa ulkoiluttaa heitä, teettehän nopeita päätöksiä ja lievennyksiä hoivakodin asukkaiden tapaamiseen, ainakin aivan lähiomaisten osalta. Vierailut tai ulkoiluttamisen sallimisen voisi rajata hoivakodin asukkaan siihen lähiomaiseen, joka on kirjattu hoivakodissa asukkaan lähiomaiseksi.

Kiitän kaikkia hoivakotien hoitajia. Heidän työmäärä on lisääntynyt valtavasti, koska ruoka jaetaan huoneisiin viisi kertaa päivän aikana. Ei hoitajilla voi millään jäädä aikaa enää seurustella asukkaiden kanssa tai viedä heitä ulos.

Tanja Vaskunlahti

Hoivakodin asukkaan omainen, Kokemäki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?