Hävittäjämiljardeille on parempaakin käyttöä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hävittäjämiljardeille on parempaakin käyttöä

28.7.2020 21:00

Suomelle ilmavoimille kaavaillaan pitkästä aikaa jälleen uusia hävittäjiä ilmavoimien asiantuntijoiden mukaan vanhenevan kaluston tilalle. Hankkeen hintalapuksi on arvioitu noin kymmenen miljardia euroa suuntaan tai toiseen, joka käsittäisi hieman yli 60 uuden taisteluhävittäjän hankinnan.

Olisi kiva tietää, miten Suomen ilmavoimat pystyisi vastaamaan maatamme kohtaavaa mahdollista ulkopuolista uhkaa esimerkiksi itärajan takaa nykypäivänä? 64 hornetia valmiina torjuntaan, kun muutaman minuutin rajan takaa tuleva ohjusisku lamaannuttaisi sähkönjakelun ja sen myötä myös internetin, voimalaitosten toiminnan. Sitten yli sadan S-merkkisten hävittäjien iskut toiminnassa oleville lentokentille alle puolessa tunnissa ohjusiskujen myötä. Tuskin yhtäkään omaa hävittäjää ehtisi nousta ilmaan.

Kylmä totuus on se, ettei maamme pysty missään vaiheessa ainakaan vanhoilla eikä uusillakaan hävittäjillä torjumaan ulkopuolista uhkaa. Nykytiedon mukaan se tapahtuisi alle tunnissa eli silloin kun puolustavalla puolella on vasta housut kintuissa.

Miksi nuo miljardit pitää sijoittaa noin epävarmaan hankkeeseen? Toivottavasti kertomani uhkakuva eivät koskaan toteudu, mutta jos niin kävisi, olemme erittäin viisas ja nokkela kansa.

Jos pahin uhkakuva kuitenkin toteutuisi, niin Suomen puolustusvoimien pitäisi näinä kyberaikakauden sijaan palata juurilleen, jossa vieraalle mahdollisesti maassamme oleville näytetään närhen munat. Heille järjestetään varsin epämukavat oltavat maaperällämme perinteisen maanalaisen vastarintaliikkeen voimin. Tulisi paljon halvemmaksi kansantaloudellisesti ja suurin osa miljardeista saataisiin käytettyä kotimaamme hyvinvoinnin hyväksi.

Esa-Matti Vasama

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?