Vanhukset ovat kotikaranteenissa lähes perustuslain vastaisesti - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Vanhukset ovat kotikaranteenissa lähes perustuslain vastaisesti

4.5.2020 20:00

Valtioneuvosto ohjeisti koronaviruksen tiimoilta maaliskuun loppupuolella näin: "Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä kaupassa, apteekissa tai muutoin asioida, niin se olisi hyvä tehdä silloin, kuin muita asiakkaita on liikkeellä vähän, etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran".

Näin ikäihmiset asetettiin kylmästi lähes perustuslain vastaisesti alempaan kastiin muiden kansalaisten rinnalla ja terveen maalaisjärjen käyttö joutui varsin erikoiseen valoon. Terveet ja yhteiskuntakelpoiset viriilit "vanhukset" joutuivat nuorempien silmätikuiksi kauppa keskuksissa, jopa halveksunnan kohteeksi, ollessaan ruokaostoksilla.

Viittaan Marja-Leena Lindin kirjoitukseen (SK 30.4.), jossa hän totesi, että on erheellistä luulla, että olemme joutilaita vanhuksia, teemme tässä yhteiskunnassa paljon, hoidamme lapsenlapsiamme, omaisiamme, teemme monenmoista vapaaehtoistyötä.

Tämä tarkoittaa sitä, että suuri osa on vielä iästämme huolimatta varsin ajattelukykyisiä ja aktiivisia ihmisiä. Ymmärrettävää on, että sairaudet sulkevat osan ihmisistä ikään katsomatta aivan eri kategoriaan, joita on tietenkin suojeltava ja autettava parhaamme mukaan.

Elämämme ei ole yhtään muuttunut mokoman koronan aikana. Muualta kotiin tullessamme olemme aina pesseet kätemme, joka on jo lapsuudesta opittu tapa.

Olemme liikkuneet normaalisti kaupoissa, ruokaostoksilla, emmekä ole "tuppautuneet" kenenkään syliin. Olemme ulkoilleet, kävelleet ja pyöräilleet entiseen malliin.

Onneksi olemme suht koht perusterveitä ikäihmisiä ainakin niin kauan kun Luoja suo ja katsomme, ettemme toiminnallamme tartuta tai saata ketään alttiiksi koronavirukselle.

Miksi emme saisi liikkua siellä, missä nuorempikin ikäpolvi saa liikkua? Jos saan tartunnan heiltä, niin itse otan siitä riskin itselleni, joka ei ole keneltäkään muulta pois. Jos sairastun, niin silloin olen karanteenissa niin kauan kun on tarpeellista ehkä selvitäkseni.

Katson, että emme liikkumisellamme ole missään vaiheessa yhtään edistäneet viruksen leviämistä, emmekä ole olleet vaaraksi kenellekään. Lehdet ja media on aivan liikaa täynnä koronaa, jolla vain lietsotaan ihmisille lisää hysteriaa, epätietoisuutta ja pelkoa.

Nyt järki käteen ja turha vouhotus pois, kyllä tästä selvitään!

Esa-Matti Vasama

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?