Satasairaala vastaa: Hoitoonpääsy arvioidaan kiireellisyyden mukaan – erikoislääkäreitä tarvitaan kuitenkin lisää - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Satasairaala vastaa: Hoitoonpääsy arvioidaan kiireellisyyden mukaan – erikoislääkäreitä tarvitaan kuitenkin lisää

27.11.2019 20:49

Satasairaalaan tullaan lähetteellä tai hyvin kiireellisessä tilanteessa suoraan päivystykseen. Jos lähetteen perusteella arvioidaan, että tarvitaan erikoissairaanhoidon tutkimuksia ja hoitoja, kutsutaan potilas poliklinikkakäynnille. Tämän tulee lain mukaan toteutua kolmen kuukauden kuluessa lähetteen saapumisesta. Ennen käyntiä voidaan tehdä tarvittavia laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia.

Jokaisen lähetteen perusteella arvioidaan tutkimusten ja hoidon kiireellisyys. Kiireellisessä tilanteessa nämä toteutetaan nopeasti viimeistään muutaman viikon sisällä.

Jos lähetteen perusteella perusterveydenhuollossa ei ole tehty siellä toteutettavaksi sovittuja tutkimuksia ja hoitoja, esimerkiksi fysioterapiaa tai kuntoutusta, voidaan lähete palauttaa ja antaa terveyskeskuslääkärille ohjeet jatkotoimia varten.

Terveyskeskuslääkäri ei yleensä lähetetä potilasta magneettitutkimukseen, vaan tutkimustarpeen arvion ja päätöksen tutkimuksesta tekee erikoislääkäri.

Satasairaalassa magneettikuvaukseen ei ole pitkiä jonoja. Kaikki kuvaukset pystytään toteuttamaan, jos erikoislääkäri katsoo sen tarpeelliseksi. Magneettikuvausten määrä on jatkuvasti noussut ja Satasairaalassa tehdään noin 8000 magneettikuvausta vuosittain.

Satasairaala haluaa palvella kaikkia asiakkaitaan mahdollisimman hyvin noudattaen kansallisia hoitokäytäntöjä, lakeja ja asetuksia. Tässä olemme myös onnistuneet huolimatta siitä, että lähetemäärät Satasairaalaan ovat koko ajan kasvaneet. Tänä vuonna tullut 58 637 lähetettä tähän mennessä (25.11.).

On totta, että potilaan näkökulmasta odotusaika Satasairaalan tutkimuksiin ja hoitoihin on joillakin erikoisaloilla valitettavan pitkä, vaikka hoitotakuulain asettamissa aikarajoissa pysytäänkin. Pyrimme kaikin keinoin tehostamaan toimintaamme ja erityisesti saamaan tietyille erikoisaloille lisää erikoislääkäreitä, jotta tarvittaviin tutkimuksiin ja hoitoihin pääsisi nopeammin.

Ermo Haavisto

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja

Sari Sjövall

Johtajaylilääkäri, Satasairaala

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut