Sähkönsiirtomaksu koostuu verkon rakentamisesta, ei sähkönkäytöstä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Sähkönsiirtomaksu koostuu verkon rakentamisesta, ei sähkönkäytöstä

4.5. 19:16

Erkki Santala kysyi (SK 4.5.) kirjoituksessaan, mihin perustuvat omakotiasukkailta ja kesämökkiläisiltä perityt sähkön siirtomaksut? Sähkönsiirrossa asiakkaamme maksavat mahdollisuudesta käyttää sähköä. Sähköverkko on olemassa, jotta kodeissa tai kesämökeillä valot pysyvät päällä, lämmitys toimii ja kahvit saadaan keitettyä.

Kustannukset syntyvät, kun verkko rakennetaan. Varsinaisella sähkönkäytöllä ja sen määrällä on näihin kustannuksiin rakentamisen jälkeen vain pieni merkitys.

Tässä on kyse samasta asiasta kuin esimerkiksi valtateiden, jotka mahdollistavat liikkumisen paikasta toiseen, rakentamisessa. Kustannukset syntyvät tietä rakennettaessa ja niihin on sen jälkeen kohtuullisen pieni vaikutus sillä, kuinka paljon tietä käytetään. Siksi sähkönjakelussakin mökkiläinen maksaa sähkönsiirrosta, vaikka ei sähköä käyttäisikään.

Sähkönjakelun hinnankorotukset, joita viime vuosina niin me kuin useat muutkin yhtiöt ovat toteuttaneet, liittyvät sähköverkon kehittämiseen tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi. Myös ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin ongelmiin varaudutaan siirtämällä ikääntynyttä ilmajohtoverkkoa maan alle. Koko toimiala investoi näihin muutoksiin vuositasolla yli miljardi euroa.

Nämä mittavat investoinnit paitsi parantavat sähkönjakeluamme, myös työllistävät yhteistyökumppaneitamme. Korona-aikana olemme jatkaneet investointejamme suunnitellusti, joten meidän hankkeissamme työskentelevät ovat voineet jatkaa töitään lähes normaalisti. Olemme myös antaneet asiakkaillemme mahdollisuuden siirtää laskujensa maksua.

Tehtävämme on huolehtia sähkönjakelusta kaikissa tilanteissa vuorokauden jokaisena tuntina ja vuoden jokaisena päivänä, myös yhteiskuntaamme nyt koettelevan pandemian aikana. Tätä työtä tekee suuri joukko ammattilaisia niin valvomossamme kuin maastossa, jossa verkkoamme rakennetaan ja kunnostetaan. Tästä palvelusta asiakkaamme maksavat laskuissaan asumismuodostaan riippumatta.

Jyrki Tammivuori

Varatoimitus- ja talousjohtaja, Caruna

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?