Mielipide: Koronavirus on vaarallinen kaikenikäisille – erillistä ikäryhmäsuojelua ei tarvita - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Koronavirus on vaarallinen kaikenikäisille – erillistä ikäryhmäsuojelua ei tarvita

16.5.2020 16:55

Julkisuudessa käydyssä keskustelussa muun muassa tässä lehdessä on koronavirusta pidetty vain iäkkäiden ongelmana. Tämän väitteen ovat torjuneet monet arvovaltaiset tahot. Itä-Suomen yliopiston anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen on sitä mieltä, että pelkästään iäkkäiden ihmisten ongelmana koronavirusta ei voi pitää.

”Puolet tehohoidossa olleista potilaista on alle 60-vuotiaita. Se, että koronavirus olisi vain iäkkäiden ihmisten ongelma, ei pidä paikkaansa ollenkaan”, sanoo Reinikainen Helsingin Sanomissa (15.5).

”Ylipaino altistaa sekä diabetekselle että verenpainetaudille. Maailmalla on julkaistu raportteja, joiden mukaan liikalihavuus altistaa vaikealle tautimuodolle”, toteaa professori Reinikainen.

Koronaviruksen takia tehohoidossa olleista potilaista yli 70 prosentilla on ollut joku pitkäaikaissairaus, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoista. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tehohoidon ylilääkäri Ville Pettilä kertoo, että näitä pitkäaikaissairauksia ovat muun muassa verenpainetauti ja diabetes. (HS 15.5).

Kun Leo Tarvainen kiitti (SK 15.5) kauppiaita siitä, että vanhukset saavat mennä kauppaan jo kello 6 aamulla, olisi ehkä hyvä kuulla iäkkäiden mielipiteitä tästä ”etuoikeudesta”. Kaikki eivät taida olla yhtä kiitollisia.

Mikko Elo

Valtiopäiväneuvos, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?