Mielipide: Liika ystävällisyys liikenteessä ei ole ympäristöteko – kävelijä voi odottaa vuoroaan suojatien edessä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mielipide: Liika ystävällisyys liikenteessä ei ole ympäristöteko – kävelijä voi odottaa vuoroaan suojatien edessä

10.2.2020 21:27

Liikun paljon kävellen. Autoilijat ovat ystävällisiä. He ovat jopa liian ystävällisiä. Tässä eräänä aamuna olin pysähtynyt hyvän matkan päähän suojatiestä, pari metriä tien reunasta. Minusta katsoen vasemmalta tuli kaksi autoa. Ensimmäisen kuski katsoi minua ja jatkoi matkaansa suojatien yli pysähtymättä. Hyvä niin.

Toisessa autossa oli ystävällinen naiskuljettaja. Hän pysähtyi noin viiden metrin päähän suojatiestä ja alkoi innoissaan viittoa minulle: mene, mene. En tehnyt elettäkään astuakseni suojatielle, lopulta hellyin ja kävelin tien yli.

Auto kuluttaa liikkeellelähdössä enemmän polttoainetta. Polttoainetta kuluu koko senkin ajan, kun kiltti kuljettaja viittoilee, mene, mene. Autoilija tekeekin fiksun ilmastoteon, kun ei jää odottamaan, että jalankulkija, joka ei ole selkeästi astumassa suojatielle, kävelisi tien yli. Minullakin oli tuolloin hyvää aikaa odottaa.

Poikani kertoi taannoin omasta kokemuksestaan. Hän oli jäänyt hyvän matkan päähän odottamaan, että autot menevät. "Ystävällinen" autoilija oli kuitenkin pysähtynyt ja viittonut, että mene, mene.

Poikani oli käännellyt päätään, että en mene ja viittonut autoilijalle, että mene sinä. Hetken kun olivat siinä puolin ja toisin viittoilleet, niin autoilija meni, kuten perässään olleetkin. Mennessään hän "ystävällisesti" näytti pojalleni keskisormea. Että jotkut osaavat.

Juhani Vehmaskangas

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: