Moni pitkäaikainen sairaus lisää riskiä sairastua myös psyykkisesti – esimerkiksi psoriasis kaksinkertaistaa riskiä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Moni pitkäaikainen sairaus lisää riskiä sairastua myös psyykkisesti – esimerkiksi psoriasis kaksinkertaistaa riskiä

26.10.2019 20:58

Mielenterveysongelmat koskettavat joka toista suomalaista jossakin vaiheessa elämää. Kun mieli järkkyy, taustalla on usein jokin muukin sairaus tai ongelma. Moni pitkäaikainen sairaus lisää selvästi riskiä sairastua myös psyykkisesti: Esimerkiksi psoriasista sairastavien riski sairastua mielenterveyden häiriöihin on kaksinkertainen samanikäisiin terveisiin verrattuna.

Maailman psoriasispäivää vietetään 29. lokakuuta mielen hyvinvointi -teemalla. Haluamme nostaa esiin, että psoriasis aiheuttaa monelle sairastuneelle stressiä, ahdistusta ja väsymystä tai häpeää omaa kehoa kohtaan. Näkyvät iho-oireet voivat saada sairastavan eristäytymään sosiaalisesti. Lisäksi psoriasis kasvattaa riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen.

Vertaistuki muilta sairastavilta auttaa jaksamaan psoriasiksen kanssa myös silloin, kun sairaudessa on meneillään huonompi vaihe. Toimivan hoidon löytyminen on yhtä lailla tärkeää: kun psoriasiksen oireet saadaan minimoitua, myös sairastavan mieli voi yleensä paremmin.

Riittämättömät ja ruuhkautuneet mielenterveyspalvelut ovat monessa kunnassa todellinen ongelma. Ratkaisuiksi on esitetty muun muassa terapiatakuuta ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden vahvistamista. Myös pitkäaikaissairauksien varhainen diagnoosi ja ajoissa aloitettu, riittävän tehokas hoito voisivat estää monta mielenterveysongelmaa. Psoriasista sairastavan tulee myös saada tietoa kuntoutuksesta ja sopeutumisvalmennuksesta, jotka auttavat sopeutumaan arkeen sairauden kanssa.

Mielenterveyden häiriöiden kokonaiskustannukset ovat Suomessa noin 11 miljardia euroa vuodessa. Ne aiheuttavat myös inhimillistä kärsimystä ja hätää, jota ei voi mitata rahassa. Siksi mielenterveyden tukemisessa ei kannata jättää yhtäkään kiveä kääntämättä. Psoriasiksen hyvään hoitoon ja vertaistukeen satsaaminen on vaikuttava teko myös suomalaisten mielenterveyden hyväksi.

Hanna Karhunen

Vaikuttamistyön asiantuntija, Psoriasisliitto ry

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: