Mielipidekirjoitus: Suomi tarvitsee nopeasti vammaisasiavaltuutetun - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Suomi tarvitsee nopeasti vammaisasiavaltuutetun

Kirjoittaja ihmettelee, miksi Porin kaupunki ei ole ottanut vammaisneuvostoa mukaan päätöksentekoon.­

6.10.2019 21:15

Hienoa, että hallitus on ottanut ihmisoikeudet vakavasti. Hallitusohjelmassa mainitaan vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen, mutta ei mainita vammaisasiavaltuutettua. Siksi allekirjoittaneet ovat laatineet kansalaisaloitteen vammaisasiavaltuutetun viran perustamiseksi.

Vammaisten ja vanhusten oikeuksien toteutumisessa on yhtä isoja ongelmia. Suomi tarvitsee niin vammaisasia- kuin vanhusasiavaltuutetut.

Aloite on kansalaisaloite.fi -sivulla nimellä ”Vammaisasiavaltuutetun viran perustaminen Suomeen”.

Koska vammaiset eivät saa tarvitsemaansa apua ja turvaa yhteiskunnalta, niin he tarvitsevat vammaisasiavaltuutetun puolustajakseen. Kaikessa yhteiskunnan toiminnassa tulee ottaa huomioon vammaisvaikutukset. Ovathan vammaiset maailman suurin vähemmistö, noin 15 prosenttia väestöstä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei ehdi käsitellä kaikkia vähemmistöjen asioita.

Vammaisasiavaltuutetun pitää olla perehtynyt vammaisasioihin ja puolustaa heidän oikeuksiensa toteutumista yhteiskunnassa. Suurin osa laeista ja virkamiespäätöksistä koskee vammaisia. Vammaisten laillisten oikeuksien tulisi toteutua ilman valitusta hallinto-oikeuteen.

Vammaisasiavaltuutetun tulee valvoa, että vammaisten hyvinvointi ja oikeus yhdenvertaiseen ja ihmisarvoiseen elämään sekä yhteiskuntaan osallistuminen toteutuvat YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien sopimuksen mukaan.

Vammaisasiavaltuutetun tehtävät olisivat muun muassa seuraavat: Vammaisten hyvinvoinnin ja oikeuksien sekä YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien sopimuksen toteutumisen valvonta. Valtionhallinnossa vireillä olevien hankkeiden arviointi YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien sopimuksen näkökulmasta. Vammaisilta ja heidän läheisiltään saadun tiedon välittäminen päätöksentekijöille sekä kansainvälisen ja kotimaisen yhteistyön kehittäminen eri vammaistoimijoiden välillä.

Tarvitaan 50 000 nimeä, jotta aloite etenee eduskuntaan. Vammaisten hyvinvointi vaatii vammaisasiavaltuutetun viran perustamista.

Hannele Rauhanen, Arzu Caydam-Lehtonen, Karin Rinne-Halme, Tanja Hakala ja Elina Nykyri

Vammaisaktiivit

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?