Reposaaren linnakkeesta aika tehdä aito matkailukohde - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Reposaaren linnakkeesta aika tehdä aito matkailukohde

Liki kolme vuosikymmentä vanhasta Reposaaren linnakepuistosta pitäisi kirjoittajan mielestä tehdä vihdoinkin houkutteleva turistikohde. Arkistokuva.

28.7.2020 21:00

Visit Pori on tehnyt viime vuosina merkittäviä panostuksia Porin ja varsinkin Yyterin kehittämiseen matkailukohteena. Näin korona-aikana ja kotimaanmatkailutrendin kasvaessa on ollut ilahduttavaa huomata, että Yyteri on saavuttanut suosiota, ja alueen monipuoliset aktiviteetit ovat löytäneet enenevässä määrin käyttäjiä.

Reposaari on Meri-Porin toinen matkailuhelmi, mutta sen kehittäminen ja hyödyntäminen matkailumielessä tuntuu jääneen Yyterin varjoon. Reposaarella on kesäkohteena paljon annettavaa: hienot merimaisemat, uniikki puutalokulttuurimiljöö, tunturikirkko ja kalaravintolat ovat helposti matkailijoiden saavutettavissa.

Reposaaressa on myös maamme ainoa autotien päässä oleva, yleisölle avoin rannikkolinnakepuisto. Linnakkeella on merkittävää sotahistoriallista arvoa: se on maamme ainoa alun perin yksityisin varoin (kauppaneuvos Hacklin) perustettu rannikkolinnake.

Talvisodassa linnake osallistui useisiin taistelutoimiin neuvostopommikoneita vastaan. Kylmän sodan aikana linnakepuiston pohjoispuolella yhä olevat 152 mm:n tykit olivat Puolustusvoimien käytössä 1980-luvun lopulle asti.

Puiston bunkkerit, juoksuhaudat, tulenjohto- ja tähystystorni eivät kunnostettuina yhtään kalpene vaikkapa Miehikkälän Salpalinja-museolle tai Hangon rintamamuseolle. Puolustusvoimien hylkäämiä linnakesaaria, esimerkiksi Örö ja Isosaari, on viime vuosina avattu matkailulle, ja ne ovat olleet varsin suosittuja turistikohteita melko vaikeasta saavutettavuudesta huolimatta.

Parin vuoden kuluttua Reposaaren linnakepuiston avaamisesta yleisölle tulee kuluneeksi 30 vuotta. Sitä on hieman kunnostettu 2000-luvun lopulla, mutta puiston kehittäminen tuntuu syystä tai toisesta pysähtyneen. Jonkin verran puustoa raivaamalla ja opasteita sekä bunkkereita ja polkuverkostoa kohentamalla linnakepuiston ilme jo virkistyisi. Tähystystornista tulisi olla näkymää merelle männynlatvojen sijaan.

Uutena kohteena tulisi liittää puiston pohjoispuolella olevien 152 mm:n tykkien asemat osaksi puistoa, ja raivata pois näitä tykkejä ympäröivät ruosteiset piikkilangat sekä avata suorat näkymät tykeiltä merelle.

Nykyisen vanhan linnakepuiston tyhjiin tykkiasemiin pitäisi myös saada oikeat tykit: Sotamuseon Suomenlinnan maneesin 120 mm ”Järisevä-tykki” voisi päästä aidompaan alkuperäisympäristöön, ja sen rinnalle toiseen tykkiasemaan vaikkapa 76 mm:n tykki, jollaista sota-aikana Reposaaressa myös käytettiin.

Nämä uudistukset sekä uusi opastuskeskusrakennus, jonka yhteydessä olisi kahvila ja lipunmyynti, tekisikin linnakkeesta jo aidon ja uskottavan matkailukohteen.

Nykykunnossaan linnakepuisto on jotenkin keskeneräinen ja unohdettu torso, jonka omistajana kaupunki ei anna asukkailleen ja matkailijoilleen hyvää kuvaa.

Heikki Honkanen

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: