Potilastietojen urkinta voi antaa väärän kuvan potilaasta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Potilastietojen urkinta voi antaa väärän kuvan potilaasta

Tekstaripalstalla ihmetellään, miksi Satasairaalan potilastiedot eivät siirry kahden kilometrin päähän kaupunginsairaalaan.­

3.11.2019 20:00

Haluan kertoa omakohtaisen esimerkin siitä, kun minun potilastietoja oli päässyt lukemaan täysin väärä henkilö. Olin viettämässä lomaa vuonna 1998 ulkomailla ystävieni kanssa, johon kuului myös serkkuni.

Eräänä iltana serkkuni lausui sanat, jotka pysäyttivät minut: "Sinä se leikit hienoa, mutta minäpä tiedän."

Sitten serkkuni kertoi miten minulta oli otettu vuonna 1976 kaikki sukupuolitestit kuppaa myöten, kuten serkkuni mainitsi.

Minut pysäytti tieto totaalisesti sen vuoksi, kun en ollut ikinä harrastanut ravintolaelämää, en tansseja. Olin enemmän koti-ihminen.

Toinen seikka mikä ihmetytti, oli se, että serkkuni ei ollut ikinä asunut sillä paikkakunnalla, missä olin ollut tuona mainittuna vuonna. Eikä meillä ollut serkkuni kanssa mitenkään läheiset välit.

Tiesin kuitenkin serkkuni puhuvan totta siitäkin huolimatta, että hän oli nauttinut viiniä aika reilusti. Menin mykäksi, enkä osannut sanoa mitään.

Meni kymmenen vuotta ennen kuin sain asiaan hieman selvennystä. Olin ystäväni 60-vuotissyntymäpäivillä samalla paikkakunnalla, missä olin asunut sinä vuonna, jolloin minulle oli tehty kaikki sukupuolitestit.

Juhlissa oli sairaanhoitaja, jonka tiesin olevan töissä siinä sairaalassa, jossa olin käynyt kyseisenä vuonna eli 1976 ja -77. Kerroin hänelle 10 vuotta sitten serkultani saamani tiedon ja kysyin kuinka se saattoi olla mahdollista.

Sairaanhoitaja kertoi, että paikkakunnalla, jossa silloin olin asunut ja saanut lapseni, oli ollut töissä lääkäri. Hän oli teetättänyt kaikki sukupuolitestit jokaiselta odottavalta äidiltä, joka ei ollut aviossa, ja jonka tulevan lapsen isä asui toisella paikkakunnalla.

Minä kuuluin tuohon testiryhmään. Lapseni isä oli töissä muualla, enkä ollut aviossa.

Testit oli aina tehty ilmoittamatta asianosaisille eli odottaville äidille. Vasta 80-luvulla oli tältäkin lääkäriltä kielletty ottamasta ilman potilaan lupaa testejä.

Tieto helpotti hetken, kunnes tajusin, että tietohan on edelleen potilastiedoissani siitäkin huolimatta, että asuin nyt jo eripaikkakunnalla. Ja kun jälleen vaihdoin paikkakuntaa vuonna 2005, mietin joka kerran mennessäni lääkärille, että mitähän minun sairaskertomuksessani lukee.

Toiseksi mietin, ketkä kaikki pääsevät lukemaan minun paperini, sillä suvussani on valmistunut jo monta lääkäriäkin. Serkkuni, joka oli asunut ihan eri paikkakunnalla, oli jo vuonna 1998 päässyt lukemaan potilastietoni.

"Vielä vanhanakin harmittaa"

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?