Mielipide: Demokratia ei toteudu, jos valtuutetut sulkevat äänestäjiensä mielipiteet pois - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Demokratia ei toteudu, jos valtuutetut päättävät heti vaalien jälkeen sulkea äänestäjiensä mielipiteet merkityksettöminä pois

5.7.2020 18:21

Heikki Santavuon (kok.) kirjoitus Porin talousongelmista (SK 27.6.) oli sinänsä asiantuntevan totuudenmukainen kokoomusmiehen katsaus.

Jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Asiat esitettiin kyllä selkeästi ja paljastavan kovassa valossa, mutta vain yhdeltä kantilta.

Viime talousarvioprosessista hän kertoo, että ”kokoomus esitti talousarvioehdotuksen palauttamista tasapainottamista varten”. Totta, mutta yhtä lailla totta on, että jo ennen tätä vaatimusta oli kaikkien poliittisten ryhmien välillä käyty pitkät neuvottelut, eikä kokoomuksella ollut esittää vaatimuksensa tueksi enää mitään selkeää ehdotusta lisäsäästöistä.

Käytännössä aika loppui ja budjetti piti saada valmiiksi.

Santavuo epäilee, että nyt sovittua 250 henkilötyövuoden vuosittaista säästötavoitetta ei ilman ongelmia saavuteta. Olen samaa mieltä. Valmiuksia ei vain ollut raskaampaan keinoon eli laajoihin henkilöstömme irtisanomisiin. Kaikki muut puolueet kokoomusta lukuun ottamatta halusivat ainakin ensiksi katsoa, mihin rekrytointikiellon vauhdittamalla luonnollisen poistuman hyödyntämisellä päästään.

”Kunnallisveron vähennykset madaltavat maksettua veroa.” Selkeä tosiasia tämäkin, mutta pienituloisimpiin kohdistuvat vähennykset ovat mielestäni tarpeen ja täysin oikeudenmukaisia.

”Joukkokokoukset ja sähköpostiviestit valtuutetuille näyttävät vaikuttavan, mutta se on mielestäni ulkoparlamentaarista toimintaa.”, Santavuo toteaa.

Voi olla, että sähköpostiviesteillä ja asukkaiden kokoontumisilla on todella vaikutusta valtuutettujen käyttäytymiseen. Toisaalta pitäisin kyllä diktatuurina tilannetta, jossa tätä ei hyväksyttäisi.

Demokratia ei toteudu, jos valtuutetut päättävät heti vaalien jälkeen sulkea äänestäjiensä mielipiteet merkityksettöminä pois. Emme saa olla vain tunteettomia puolueittemme doktriinien noudattajia, vaan kaikkien porilaisten edunvalvojia.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston II vpj, kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin pj.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?