Hoitajamitoituksen valvonta on korjattavissa sähköisellä sirukortilla - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hoitajamitoituksen valvonta on korjattavissa sähköisellä sirukortilla

30.1.2020 20:03

Lehtitietojen mukaan Porin kaupungin sisäisessä tarkastuksessa on kiinnitetty huomiota sekä kaupungin omaan toimintaan että ostopalveluihin. Pistokokeissa on havaittu, ettei toiminta ole täyttänyt niitä raja-arvoja, jotka on palvelutuottajien kanssa sovittu. Edes joka vuosikaan kaupungin oma tarkastustoimi ei ole valvonut palvelutuottajien vastuulla olevaa hoitosuositusta.

Veroa maksavat kuntalaiset ovat olleet hyvässä uskossa asian suhteen.

Kuntalain suomin valtuuksin tein puoli vuotta sitten valtuustoaloitteen sähköiseen siru-korttiin perustuvan valvontarekisterin luomiseksi vanhusten palvelutuotantoon. Tähän valvontarekisteriin on sisällytettävissä hoitolaitoksissa oleva asiakasmäärä ja ennen kaikkea työvuorossa kulloinkin paikalla oleva henkilökunta pätevyystietoineen.

Hoitohenkilöt kirjautuisivat työhön mennessä ja poistuessa valvontalaitteessa henkilökohtaisella siru-kortillaan. Reaaliaikaista valvontaa ajan käytön ja henkilöstön suhteen olisi kätevää valvoa keskitetysti näyttöpäätteillä niiden, joille valvontavastuu olisi luotu.

Edellä esitetty valvontasysteemi huokea luoda ja samankaltainen on käytössä lähes kaikilla rakennustyömailla. Niissä se on lopettanut harmaan työvoiman kokonaan tiedostojen ollessa myös verohallinnon käytössä. Tämä valtuustoaloite ei kelvannut edes Porin perusturvalle.

Eduskuntavaalien alla nostettua vaalitäkyä, 0,7 hoitajamitoitukseksi voidaan kuvata haasteelliseksi. Niillä toimin, joihin Pori oli tähän lähdössä, voidaan syystäkin kuvata silmänkääntötempuiksi. Suunnitelmat muun muassa Kyläsaaren vanhainkodin ja Himmelin lopettamiseksi, korvattuna asukkaiden kotihoidolla, olisi laskennallisesti muuttanut tilannetta.

Näin toimien ei voida puhua elämänlaadusta, jos tehostettua hoitoa jaetaan pikaisilla kotikäynneillä, asiakkaan ollessa muun ajan yksinäisyydessä turvaa vailla.

Markku Tanttinen

Kaupunginvaltuutettu, (Ikivihreä), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut